Ротари клуб Добрич дари апарат за слухов скрининг на отделението по неонатология към МБАЛ – Добрич

Ротари клуб Добрич с пореден жест към най-малките добричлии. Хуманитарната организация дари уред за слухов скрининг на отделението по неонатология към Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич.

Ротари клуб Добрич дари апарат за слухов скрининг на отделението по неонатология към МБАЛ – Добрич

Апаратурата беше демонстрирана благодарение на малкия Благовест, роден едва преди няколко дни. 



 „Ние от Ротари сме изключително щастливи, че успяхме и имахме възможност в най-кратък срок да можем да огранизираме събирането на средствата за тази апаратура. Тя е от изключително важно значение за превенцията на слуховите проблеми при дечицата. Всичко, което събрахме и организирахме беше буквално в рамките на 2 седмици и затова благодарим на ръководството на болницата, което много бързо ни напътиха кои фирми предлагат такива апарати. Искахме цялото оборудване да е на лице, за да могат да го ползват дълго време” – сподели Красимир Мецов – президент на Ротари – Добрич. 

Стойността на дарената техника е 6800 лева и включва апаратура и прилежащ към нея принтер, за да могат да се отпечатват резултатите от изследванията. 

Дарението беше прието от директора на лечебното заведение д-р Георги Желязков, който сподели, че преди 7 години болницата е получила такъв апарат от Българската Коледа, но той вече е бил за смяна.  „Благодаря на Ротари - Добрич за благородната инициатива, която подеха и за бързото осъществяване на една идея. Тя не е нова, тя е факт в нашата болница от 2015 година, когато първият апарат за слухов скрининг е дарен по програма „Българската Коледа”. Това е апаратът, който използвахме до момента, но той свърши своя житейски опит. Тук се намесиха от Ротари – Добрич изключително бързо и своевременно и дариха чисто нов, последно поколение апарат за слухов скрининг за всяко едно детенце. Идеята е да знаем още в първите два-три дни след раждането дали детето има увреждане на слуха и ако се установи такъв дефект, той да бъде своевременно отстранен, за може детето нормално да развива своя говори и своята нормална функция на нервно развитие. Децата да получат своето лечение” – сподели д-р Желязков . 

Началникът на отделението по неонатология д-р Йовка Тихонова коментира, че загубата на слуха е сравнително рядко заболяване. „Случва се на 1 до 3 деца на 1000 живородени, но се случва и колкото по-рано биват откривани такива деца и насочени за лечение, толкова резултатите са по-добри. До третия месец на детето трябва да се установи каква е причината и до каква степен е увреден слуха на детето. След това се преминава към лечение, което трябва да завърши до 1 година, за да има детето нормално нервно развитие и да се интегрира социално” – сподели д-р Тихонова.