Зов за помощ: Малкият Тихомир се нуждае от средства за лечение

54 000 евро са нужни на седемгодишното момче, за да живее по-пълноценно.

Зов за помощ: Малкият Тихомир се нуждае от средства за лечение

Малкият Тихомир е на 7 години, той страда от Мускулна дистрофия тип Дюшен. Това заболяване се дължи на мутация в гена за дистрофин, който се локализира в X- хромозомата. Генът за дистрофин кодира протеин, наречен дистрофин. Важен структурен компонент в мускулната тъкан и осигурява структурната стабилност на мускулите. 


Първата проява на симптомите на коварната болест е била, когато Тихомир е бил на около 5 години. 

Мускулната дистрофия тип Дюшен е прогресивно заболяване, засягащо скелетната мускулатура, а в късните стадии - сърдечната и дихателната система.

В момента се изпитват различни методи за подобряване качеството и увеличаване продължителността на живот. Част от тях са: генна терапия, трансплантация на стволови клетки, това е и предложението, което семейството на момченцето е получило от Турция.

У нас Тихомир е започнал терапия с кортикостероиди и рехабилитация, но страничните ефекти на кортикостероида са били наднормено тегло, задържане на вода в организма, буен характер, промени в бъбреците, повръщане и тн.

От LIV hospital в Истанбул, Турция са предложили да се направят 6 вливания на стволови клетки, всяка от които струва 9 хил. евро, това би дало шанс на детето по-дълго време да бяга, играе, да ходи на училище, да бъде самостоятелно и да живее по-дълго.

Цялата сума, която е нужна за лечението на Тихомир е 54 хиляди евро, тя е непосилна за неговото семейство. Всеки, който желае да помогне на момченцето, може да го направи на следната банкова сметка:

 IBAN : BG15UBBS80021030532450

 BIC код : UBBSBGSF

Тилуляр на сметка : Тихомир Тихомиров Зурнаджиев