Един от най-големите STEM центрове в България отвори врати в Иновативното училище „Любен Каравелов” в Добрич

Целият STEM център е с площ от 440 кв. метра, като са обособени седем кабинета, в които децата да научават нови неща, да прилагат наученото, да разработват свои проекти по роботика, но и да се забавляват и да спортуват.

Един от най-големите STEM центрове в България отвори врати в Иновативното училище „Любен Каравелов” в Добрич

„STEM центърът беше изграден благодарение на нашата кандидатура по Националната програма за изграждане на STEM центрове в България. Бяхме едно от 50-те училища, което беше одобрено в първия етап. Идеята на самия център е  като продължение на това, че нашето училище е иновативно от няколко години. Наблягаме на иновацията кодиране в 5 клас, от години имаме клубове по роботика и стигнахме до извода, че нашият център за дигитални създатели ще бъде продължение на идеята, че децата да изработят роботи, които те сами сглобяват и програмират с определена цел. Идеята на самият център е да подготвим децата за една реална работна среда и да им дадем възможност да придобият тези умения и практически знания и да се реализират на пазара на труда. Всички знаем, че автоматизацията и роботизацията навлизат все повече и у нас” – сподели директорът на учебното заведение Светла Иванова. 




За STEM центъра в иновативното училище е отделено цяло крило. Той е разделен на 7 кабинета. В тях децата, когато им се постави казус за решаване на проектобазиран урок, започват да правят проучване в залата за самостоятелна работа. В следващата зала за групова работа представят това, което са направили – идеите, компилират ги, за да се получи накрая продукт. Той се реализира в залата за роботика. Две зали са отделени за спорт, социализация и релаксиране след учебните часове. 


Първата зала е тази за социализация, която може да бъде използвана от децата в цялото училище. Днес там се бяха събрали учениците от 4 клас, които се упражняваха в управлението на роботи. „Моето роботче може да се движи напред и назад, има различни функции, върти се, показва и емоции – смее се, плаче и е уплашено” – сподели четвъртокласничката Кристияна Богословска. 


В съседство е залата за спорт, защото когато развиваме ума, трябва да развиваме и тялото. Там има поставен баскетболен кош и боксова круша. Учениците се шегуват, че когато през дългия учебен ден, се случи да се ядосат на някой от своите учители, могат да отидат и да „изпуснат парата”. 


Днес на учениците беше поставена задача за създаване на „умен кошер”,  с който да подпомогнат работата на пчеларите. 


В залата за групова работа биолозите, химиците и физиците търсиха информация, нужна на групата по програмиране, свързана с живота на пчелите, грижите, които се полагат за тях и каква е тяхната природа. 


„Обсъждайте резултатите се взе решение, с какво може всъщност програмиста да подпомогне пчеларя, за да облекчи неговата дейност. Децата научиха много нови неща, които никой не е предполагал, като това, че търтеят няма баща и това, че пчелите са една много строга структура. Всеки има своите задължения.” – сподели Павлина Колева – учител по биология и химия.


Християн Бонев от 7 клас е част от групата на физиците. „Моята задача беше да проуча как пчелите си комуникират, а именно чрез много движения, приличащи на танци. Така те дават информация на другите пчели работнички къде има за опрашване, ако има заплаха. Колкото са по-динамични техните танци, толкова по-голяма е заплахата” – сподели той. 


В презентационния кабинет се провеждат двуизмерни и триизмерни презентации. Чрез виртуална реалност днес там децата проследиха един ден от живота на пчелите.


„Идеята на виртуалната реалност е всъщност да поставим нивото на когнитивното напрежение в оптимално ниво, с по-малко усилия децата да могат да учат повече и да не се изморяват” – сподели Пламен Градинаров – учител по информационни технологии. 


Като краен продукт, след всички проучвания, учениците са изобретили „умен кошер”.


„Идеята е тази система да следи температурата и влажността в пчелното семейство и извън него, наличието на дъжд и теглото на кошера. Чрез това пчеларят може да направи сериозни действия в полза на своя пчелин, може да увеличи и производството на мед. Това се следи от разстояние, защото цялата тази информация се изпраща на отдалечен сървър, който учениците от 12 клас сами си направиха. Той е 24 часа онлайн и под формата на графика пчеларят може да анализира и за предходни периоди какво се е случило и да си направи заключения за предстоящи проблеми” – заяви техният ментор и учител Мартин Петров. 


Освен иновативния контролен кошер, учениците представиха и другите роботи, които сами са сглобили и програмирали.