Премиерът Петков: Ние сме от групата на най-приятелските и най-подкрепящите Украйна държави

„България е сред страните, които твърдо подкрепят Украйна и това беше ясно казано снощи от президента Зеленски, който ни благодари“, заяви пред медии премиерът Кирил Петков преди началото на втория ден от заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Премиерът Петков: Ние сме от групата на най-приятелските и най-подкрепящите Украйна държави

Българският министър-председател съобщи, че украинският президент Володимир Зеленски се е включил във вчерашното заседание на европейските лидери чрез онлайн връзка и е благодарил на България за оказаната помощ. „Ние сме от групата на най-приятелските, най-подкрепящите Украйна държави“, допълни премиера Петков. 



Министър-председателят заяви, че по време на срещата си с американския президент Джо Байдън са обсъдили борбата с корупцията. „Корупцията може да бъде инструмент за влияние на Путин в страните на Балканите. Като пример посочих „Турски поток“, който струваше милиарди на всички нас. Затова е важно сега Балканите да останат стабилни“, посочи Кирил Петков. 

Запазването на сигурността и стабилността на Западните Балкани е била и сред обсъдените теми на снощното заседание на лидерите в Брюксел. Петков подчерта, че българското правителство работи активно по тази тема. „България има своята роля, защото европейският път на Република Северна Македония и на Албания са част от тази стабилност“, заяви премиерът Кирил Петков.  

Днешните разговори между европейските лидери ще бъдат фокусирани върху цените на газа и петрола. „Тези цени влияят директно върху цените на тока и цената на хляба и олиото. Затова е важно да успеем да намалим цените от трети доставчици, така че българските потребители да не са обект на галопиращата инфлация“, подчерта премиерът Петков. 

Министър-председателят изтъкна като приоритет в работата на правителството изграждането на газовата връзка Гърция-България за диверсификация на източниците на газ. „Чрез този проект ще можем да получаваме и втечнен газ. Това е приоритет на цяла Европа“, посочи Кирил Петков.