Малкото кресливо орле от Александрия, трябва да се завърне в България през април

Смелата пътешественичка, която носи името Александрия, продължава да изненадва, като от данните от предавателя й се вижда, че тя в момента „разглежда“ четвърта африканска страна.

Малкото кресливо орле от Александрия, трябва да се завърне в България през април

От есента до сега Александрия е прелетяла над Зимбабве, Ботсвана и Намибия,  а в момента се намира в Южна Африка, в близост до административната столица Претория. Останалите български орлета, които имат предаватели, зимуват в делтата на река Окаванго, но Александрия изпълни заръките на кръстниците си и продължава да завладя съседни страни, като великият си съименник Александър Македонски. Експерти от БДЗП и СИДП с нетърпение очакват завръщането на ценната птичка, като се надяват тя да остане да гнезди в България. 



Малкото орле се появи на бял свят през миналата година, в гнездо в близост до село Александрия, община Крушари. Още преди да се научи да лети пернатото се сдоби с предавател, който му беше поставен от експерти от Българското дружество за защита на птиците. Благодарение на проекта „Земите и горите на орела“ всеки може да види къде се намира малката пътешественичка и да проследи пътя и: https://eagleforests.org/ .