БЧК ще подпомогне финансово украинско дете, нуждаещо се от болнично лечение

Майката на 8-годишното дете все още няма статут за временна закрила и престоят и лечението в болница трябва да се заплати. Това заяви пред журналисти директорът на Българския червен кръст д-р Артюн Еринозов.

БЧК ще подпомогне финансово украинско дете, нуждаещо се от болнично лечение

Той сподели, че БЧК оказва подкрепа на хората, които влизат на територията на нашата област, служителите и доброволците ги насочват с информация, поднасят им храна и напитки, дрехи и други санитарно-хигиенни материали.


„В продължение на един месец вече нуждите на украинските граждани малко се разнообразяват и в областта имат потребности, които декларират с искания към нас както пряко, така и чрез българо-украинското дружество. Искат лечение, медикаменти, лекарства, някои от тях са много скъпи. Това безспорно започва да ни затруднява, защото ние не сме здравен орган” – заяви д-р Еринозов. 

Той сподели за случай от днес с дете, което трябва да бъде настанено в болница във Варна. 

„То е на 8 години и майката все още няма документ за временна закрила, което значи, че трябва да се съберат средства, с които да се плати на болницата, за да бъде лекувано това дете. Такива казуси имахме и предходните дни и трябва да насочим вниманието на здравеопазването към този въпрос, защото няма как да не оставим малко дете да не се лекува в този момент, в който има нужда. Ние ще подкрепим с финансова помощ лечението на това дете, но ще е хубаво, ако то премине в един по-регламентиран ред, а не да събираме средства за такъв случай” – категоричен беше д-р Еринозов. 

По думите му към този момент събраните хранителни продукти са напълно достатъчни. 

„Получаваме подкрепа и от Българската хранителна банка и почти всички хотели са се обръщали към нас и сме ги снабдявали. Фирми в Добрич откликнаха на нашия апел и ни подпомагат както ресурсно, така и с финансови средства. Вчера получихме една пратка – цял микробус с дрехи и санитарни материали, от наши сънародници, които живеят на един остров към Германия. Ще получим скоро конкретна помощ от ръководството на БЧК” – каза още д-р Еринозов. 

От БЧК са осигурили постоянно дежурство на граничните пунктове, където се помага на влизащите у нас украинските граждани.