Къщата на Адриана Будевска в Добрич отваря врати за посетители

Възстановена е постоянната експозиция в къщата на Адриана Будевска в Добрич. Една дългогодишна кауза се увенча с успех. В навечерието на Деня на театъра, тя ще може да бъде разгледана от жителите и гостите на града.

Къщата на Адриана Будевска в Добрич отваря врати за посетители



„Усилията ни са от много години, за нас беше дълг да го сторим, тъй като признателните добруджанци през 1978 година, за 100-годишнината от рождението на актрисата, са изградили тази къща-музей. Няколко дни след смъртта й – на 13 декември 1955 година, Градският народен съвет в тогавашния Толбухин се събира и решава да кръсти на името на Адриана Будевска най-големия булевард в нашия град и паркът за отдих и култура също да бъде наречен на нейно име. Освен това се взема решение да се изгради и нейна скулптурна фигура. В по-късен етап е имало и детска градина, която е носила името на Адриана Будевска, за жалост тя е била закрита. Веднага реагира толбухинската общественост на вестта за нейната смърт, затова никак не е чудно, че за 100-годишнината на 11 декември 1978 има изключително тържествено откриване на тази къща” – сподели главният уредник в Дом-паметника „Йордан Йовков” д-р Кремена Митева. 


В архивите на музея са съхранени снимки, на които се вижда, че тук улиците са препълнени с хора и гостуват изтъкнати български актьори и интелектуалци – част от церемонията. 

„Още по-радостният момент е, че роднините, които не успяват да дойдат през 1978 година, успяват да дойдат през 88-а. Има много мили снимки как внучката й Адриана е пред и вътре в къщата на баба си, как е седнала пред огнището и се вижда по лицето й колко е развълнувана, че е пропътувала разстоянието от далечна Аржентина, за да се поклони пред своите родови корени” – сподели още д-р Митева. 

От началото на 21 век Регионалният музей в Добрич прави опити за реставрация и реконструкция на сградата, която с течение на времето, след земетресения и наводнения, беше в много лошо състояние. 

„С подкрепата на Министерството на културата, тъй като спечелихме проект за реставрацията по автентични данни на къщата, с подкрепата на Община Добрич и с финансови средства на Регионалния исторически музей, успяхме да възстановим музейния обект” – каза уредникът. 

Кремена Митева сподели още, че по възстановяването на сградата са работили много хора, защото когато трябва да се върне една експозиция се започва от реставрацията и се минава през експозиционни планове, екипът на РИМ- Добрич е бил ангажиран с тази идея с голямо желание и любов.


„Много сме благодарни на Иво Иванов – ръководителя на строителната фирма, възстановила къщата, на Иван Иванов от рекламната къща, която както обикновено с огромно старание изготви експозиционните пана и на Драматичния театър „Йордан Йовков” и директора му Иван Мандев, който ни предостави два сценични костюма. Те са показани в постоянната експозиция” – каза още Митева.


В нея, освен фотодокументална част, са представени две възстановки от по-голямата гостна стая на къщата и по-малката – кухнята край огнището. „Така или иначе бяхме съхранили във фонда тези експонати и след реставрация са върнати отново по техните места, за да се опитаме да съчетаем фотографиите с по-живи възстановки, които илюстрират епохата, за която става дума”- заяви д-р Кремена Митева. 


Сред най-интересните експонати са две книги, представени по много интересен начин. Те разказват за живота и творчеството на Адриана Будевска. „Пристъпихме към това решение, тъй като пространството за експозиция е много малко и нямаше как да покажем онова, което желаем. Чрез тези своеобразни книги, посетителите могат да се запознаят с най-важните моменти от живота и творчеството на Адриана Будевска” – сподели още д-р Митева. 


Още с влизането в къщата забелязваме един красив фототапет. „Едно от нашите решения беше да направим фототапет, където нашите посетители да могат да се снимат, все едно са на сцената на някогашния Народен театър и все едно до тях е актрисата Адриана Будевска, смятаме, че това ще е интересна атракция за по-малките, които обичат да пазят документален снимков спомен от местата, които са посетили” – коментира уредникът в литературния музей. 


Къщата на Адриана Будевска ще бъде отворена за посетители на утрешния празничен ден – Благовещение. Тя ще приема посетители от 10 до 16 часа, като специално утре входът ще е свободен.