Мая Димитрова – какво е да си жена, съпруга, майка, но и депутат

В най-нежния месец, посветен на дамите, си говорим с народния представител Мая Димитрова за това какво е да си жена, съпруга, майка, адвокат, но и депутат в Народното събрание.

Мая Димитрова – какво е да си жена, съпруга, майка, но и депутат

В миналото да си народен представител е било мъжка работа, сега в парламента има много представители на нежния пол, Вие как се чувствате като жена депутат?


Наистина не е лесно да бъдеш депутат, но знаем, че за първи път още през 1944 година жените в България са придобили равни избирателни права с мъжете, а пред 45-а са избрани и първите дами депутати. Освен това смятам, че в непрекъснато променящата се динамика на живота, когато сме изправени пред сложни проблеми и предизвикателства, свързани с бъдещето на милиони хора, участието на жените в обществено-политическия живот просто е неизбежно. На въпроса как се чувствам като жена депутат, мисля, че съм на мястото си и професионалната квалификация и практиката, която имам, ми дават основание, че ще бъда полезна с работата си както на хората, които са ме избрали, така и в Народното събрание. 

Преди всичко сте съпруга, майка, но адвокат в Добрич и народен представител. Как съчетавате всичко това?

Не е лесно да се съчетават толкова много ангажименти, които са и към семейството, професията и хората, които са ме избрали, но така или иначе имам отговорности и задължения, които не мога да пренебрегна. Всяка седмица съм в област Добрич, имам обявени приемни, срещам се с много хора и се опитвам доколкото е възможно да им помагам и да бъдат решавани проблемите им. Отделям време и за семейството си, но то е много ограничено, тъй като независимо от това, че приемните ми са в отделни дни – в понеделниците в различни общини, налага се и през уикендите да се срещам с хора, защото когато някой се обади по телефона няма как да  му откажа среща. Много малко време остава за семейството, но предполагам, че те ме разбират. 

Какво привнася в професията жената, което не се отдава на силния пол и какви качества са нужни да се развиваш в един предимно мъжки свят?

Мисля, че от много време насам няма професии, които са само за жени и само мъже. Като жени сме доказали, че можем всичко и се справяме не по-зле от мъжете. Понякога дори и по-добре. Типично по-женските професии, като преподавателската, много жени предпочитат да работят като учители, но пък има и много жени, които упражняват мъжки професии, има жени, които са в армията, пилоти и други. Ако трябва да се върна към качествата, които трябва да притежава една жена, за да се развива и да се доказва в един предимно мъжки свят, бих отбелязала примерно мекотата, която е заложена в женската природа. Като жени не винаги тръгваме с рогата напред и не винаги, ако има проблемна ситуация, приемаме, че е нерешима. Мисля, че сме по-комуникативни, общуваме по-добре, по-компромисни сме, по-отговорни, изпълнителни и по-точни, когато поемаме ангажименти. 

От разговора ни днес съдим, че да си „супер жена” днес не е никак лесно, каква е формулата на успеха?

Не съм супер жена, преди всичко съм майка и съпруга, но за да бъда успешна ми е необходимо първо да имам подкрепата на най-близките до мен хора. Те ме разбират, те ме подкрепят и ме приемат такава, каквато съм  - с постоянните ми отсъствия, с ангажиментите. Аз съм им много благодарна, че ме разбират. Освен това съм много благодарна на всички, които ми се довериха.