Операция "Две в едно" провеждат за 36 часа активисти на ПП „Има такъв народ“ в помощ на пострадалите от войната в Молдова и Украйна

Акцията преминава спешно за по-малко от две денонощия

Операция "Две в едно" провеждат за 36 часа активисти на ПП „Има такъв народ“ в помощ на пострадалите от войната в Молдова и Украйна

Подготовката за благотворителната операция започва преди седмица от членове на ПП „Има такъв народ“ и техни приятели в София. В централата се получава искане от Тараклия – град, населен с българи в Молдова, разказа в интервю за Добрич онлайн депутатът от „Има такъв народ“ д-р Ивайло Христов. 



„В момента там има над 1500 бежанци. От областното ръководство отправиха апел за помощ с продукти и започна закупуване, както и доставяне от страна на доброволци, съпричастни с кампанията, разказва народният представител д-р Ивайло Христов. Така се събраха няколко тона. А миналата седмица  пристигна  спешно писмо от областната болница в Измаил, Украйна . Главният им лекар се бърна с молба за помощ за медикаменти и хирургични конци, банки за вливания и антибиотици. Молбата е била срочно да им се осигурят възможни количества. Поради това взехме решение спешно да обединим двете доставки в едно. Оказа се операция доста сложна  от логистична гледна точка Продължи от неделя сутринта до нощес, защото се оказа, че две коренно различни пратки трябва да бъдат закарани  в две различни страни. Храните са за Молдова, а медикаментите за Украйна.“


В хода на доставянето става ясно, че е много сложно транспортирането и доставянето на медикаменти по отношение на износа и предаването, защото има много изисквания. 

„Наложи се доста да се помъчим по този казус като документи, придружаващи разрешения и какво ли още не, споделя д-р Христов. Отделно имахме договорка - трябваше колегите да дойдат до границата на Молдова, но е нямало начин да ги пуснат, защото там има и комендантски час и тогава се наложи ние да везем в Украйна.“

 Стигат до Болград, откъдето колегите им с ван взимат даренията за болницата. 

„На украинската граница първоначално бяха подозрително настроени хората към нас и като разбраха аз кой съм, защото бях с дипломатическия паспорт и писмото от колегите, нещата се обърнаха много бързо. Съдействаха ни за  минути, получихме всякаква помощ помощ . Към 700 кг хирургически конци, игли, лекарства,банки и др. успяхме да доставим на колегите. Всичко това  е закупено с наши средстава от събрани помежду ни суми, възлизащи на около 10 000 лв..

Опитахме да доставим медикаментите през БЧК, но нещата там вървят централизирано, а трябваше да се действа спешно. Но сме благодарни – БЧК и лично главния секретар проф. Гигов ни предоставиха всичко налично- превързочни материали ,дезинфектанти Важното е, че успяхме. Четиримата ,които виждате на снимките, това бяхме, които носихме, товарихме и карахме от София до Украйна. А зад всичко това стоят много хора, които се организираха бързо и всеки помогна с каквото и както можеше. Цялата операция мина за 36  часа. А иначе продължаваме, без да вдигаме много шум, да настаняваме и да помагаме на бежанците и у нас.“


Тази ситуация показва, че в България има много нормативни пречки, за които не сме подготвени, категоричен е депутатът от добричка област. Не само по отношение на  медикаментите, но включително и за настаняването на украинските бежанци, има административни пречки, които се налага да научаваме или на момента да се реагира ,защото никой не е мислил, че може да се наложи да се действа в  условията на война. А това изисква спешност. 


Добре, че са хората, категоричен е д-р Христов. Обществото ни без всички тези регулации, се задейства и помага.Виждаме го от първия ден, когато отвориха врати и толкова места за настаняване, както например в Балчик. Това ни служи за урок и че има много неща да променяме. 

Даже за някои неща се оказва,че има и забрани, но това не е предвидено в закона, че може да възникнат екстремни ситуации и даже написах смс на министърката,че трябва да съобразим тези неща, когато се касае за екстремни хуманитарни ситуации, защото законово е почти мисия невъзможна да се рвагира спешно, заявява д-р Христов. Но се оказа, че не само ние не сме готови. Трябва да знаете, че и в Ръмъния и Молдова е по същия начин и там всичко се  решава на момента. Много сериозни проблеми с логистиката,защото бързо можем да закупим и съберем продукти, а самото транспортиране може да се окаже проблемно. Или трябва може би да се измислят подобни на зелените коридори. Това трябва да се обсъди за случаи на бедствия или война, защото се явява много сериозна пречка“, заявява той. 

Равносметката от проведената благотоворителна акция - за 36 часа са доставени с два буса  хранителни продукти за избягалите от войната в Тараклия, Молдова . Като втора част от акцията са доставени хирургични материали, ръкавици, спринцовки,банки и антибиотици, 700кг. за областната болница Измаил в Украйна. 

Въпреки че бежанският поток засега намалява, нуждите на хората, бягащи от войната остават и продължават благотворителните кампании и акции, понякога по спешност като тази .