Пореден елитен концерт готви Български камерен оркестър-Добрич с именити солисти

С нетърпение очакваме и следващата проява на камерните ни изпълнители на 30 март / сряда / от 18.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова“.

Пореден елитен концерт готви Български камерен оркестър-Добрич с именити солисти

Диригентът Арто Чифчиян е подбрал произведения познати, но с неизчерпаемо въздействие и красота, а поканените солисти са имена също посрещани топло и обичани от публиката.



В Концерт за флейта и струнен оркестър оп.10, № 2 „Нощта“ на Вивалди солист е д-р Росица Бояджиева-Вълева.  Диригент, музикант, солист и преподавател. Получава магистърска степен от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив в класа по флейта на Емануил Дидов. Специализира  флейта в НМА „Проф. Панчо Владигеров” при проф. Георги Спасов. Завършва майсторските класове на Андраш Адорян и Анджело Персикили. Защитава докторат по музикознание „Дуетът флейта-туба: изпълнителски възможности и репертоар“. Флейтист в Духовия оркестър на родния си град Добрич. Първа флейта и солист на „Симфониета дел Арте” (Sinfonietta dell’Arte) – Австрия. Солист още на Български камерен оркестър и на оркестъра на арменската общност AGBU. Изявява се и като камерно-ансамблов изпълнител с разнороден по стил репертоар в България, Русия, Германия, Швейцария, Австрия, Унгария, Словакия. Осъществява премиерни изпълнения на някои съвременни български, немски, унгарски и холандски композитори. Конкурсът „Нитрианска лютня” – Словакия, член на Европейската асоциация на музикалните конкурси за младежи /EMCY/ я кани за председател на международното жури през 2011. Артистичен директор на международния фестивал „Празници на класическата  камерна музика на открита сцена” – София. Инициатор и ръководител е на различни музикални и мултижанрови проекти. Нейни записи притежават Раи Уно, БНТ, БНР, Радио Варна. Лауреат на първа награда от „Music World 2001” - Италия, на „Сребърна лира” и „Златна лира“ от СБМТД, както и на Годишната награда за музика - 2009  и 2010 година на Комисията за духовно развитие на Община град Добрич. От 2020 г. е избрана за диригент на Духов оркестър – Търговище, с който също развива активна концертна дейност. Зам.-председател на СБМТД с ресор „Духови оркестри“.

Китарата в страстното Фанданго на Луиджи Бокерини е поверена на Боян Дойчев от Варна. Той е роден през 1988 г. в град Варна. Завършва НМУ „Добри Христов“ в родния си град, както и НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София със специалност класическа китара. Негови преподаватели по китара в този период са Станимир Диков, Севдалин Стефанов, Нели Недева, Росен Балкански и една от най-ярките фигури на китарата у нас – доц. Любен Хараламбиев. През 2005 г. Боян Дойчев е удостоен с награди за принос и общински отличия в сферата на музиката и изкуството от кмета на гр. Варна. Лауреат е на множество награди, от които общо седемнадесет първи от участия в международни и национални конкурси и фестивали в България, Румъния, Италия, Сърбия, Гърция, Македония, Германия, Хърватска и др. Той е член на управителният съвет на Сдружение „Приятели на класическата китара – Варна“ и е част от организaторите на ежегодния фестивал „Дни на класическата китара“ Варна. Ръководител и на „Китарен Център за Млади Творци“, в който много деца изучават изкуството на китарата и развиват своите артистични умения. Боян Дойчев е познат и желан гост на музикални събития като изпълнител, преподавател и жури. По покана на Посолството на България в Атина и Асоциацията на приятелите на китарата „Димитрис Фабас“ през 2019 г. Боян изнася концерт със Симфоничния оркестър на Атина. Гост солист е и на Нов симфоничен оркестър, оркестър на НМА, Плевенска филхармония и др. Той е педагог, ръководител на майсторски класове, семинари и академии. Музикалната критика го описва като изключително харизматичен изпълнител.

Кастанетите като част от Фанданго на Луиджи Бокерини ще бъдат в ръцете на Стела Стойкова. Разностранен музикант. Завършила СУ „Св. Климент Охридски“ гр. Добрич със специалност флейта. Дипломира се в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив и веднага започва с музикалните си изяви. На сцена е била с известни музиканти като Стефка Оникян, Тодор Колев и др. Като професионалист е била член на рок-групи и състави, свирила е с контракти в чужбина, участвала е в джаз фестивали. Носител на „Сребърна лира“ от СБМТД. От дълги години е оркестрант в Духов оркестър – Добрич, където сме свикнали да я виждаме и с флейта и с барабанните палки. Активно концертира с колегите си от Джаз бенд „Добрич“, с които продължават надпреварата в следващия кръг на „България търси талант“.

Почти на всеки концерт на Български камерен оркестър – Добрич имаме възможност да аплодираме солата на неговия концертмайстор, първата цигулка Ирина Олшанска. Родена в Украйна, завършила Национална музикална академия „П. И. Чайковски“- Киев и солова аспирантура по цигулка в Национална музикална академия „М. В. Лисенко“- Львов. Преподавала е цигулка и камерен ансамбъл в Националния институт по музика „Р. Глиер“ в Киев. Водила е активна концертна дейност в Украйна, САЩ и някои Европейски страни като солист цигулар, а също и в различни камерни състави. Основател и концертмайстор на струнен квартет „Добрич“, с който също има успешни концертни изяви. Ирина активно участва в комплексните празнични програми на общината, в благотворителни съвместни концерти и др. инициативи.

Заповядайте ! Сряда, 30 март от 18.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова“

Програма:

Луиджи Бокерини – Фанданго 

Антонио Вивалди - Концерт за флейта и струнен оркестър оп.10, № 2 „Нощта“

Мирослав Скорик – Мелодия

Франческо Джеминиани - Кончерто гросо в ре минор „Ла Фолия“

Луиджи Бокерини - Симфония оп.12, № 4 „Къщата на дявола“

Билети преди началото на концерта от 16.30 ч. в залата.

Цена 5 лв., за пенсионери и учащи 2 лв.