Кукленият театър „Дора Габе“ с представления за украинските деца, настанени в Балчик

Трупата на Кукления театър ще посети след 20 март Балчик, където в хотелите има много настанени украинци

Кукленият театър „Дора Габе“ с представления за украинските деца, настанени в Балчик

Актьорите ще изнесат безплатен спектакъл за дечицата на бежанците от Украйна в читалището на Белия град, което предоставя залата си също безвъзмездно, стана ясно по време на пресконференция. Най-вероятно това няма да бъде единственото посещение на трупата в Балчик.


Откакто екипът на Кукления театър анонсира, че кани без билет на своите представления децата на бежанците, намерили подслон в добричка област, още същата седмица в салона са доведени 4 украинчета.

Директорът на културната институция Петър Петков анонсира, че от 28 март започват репетиции за следващата нова постановка „Гъбката“ . Тя е по драматизация на Магда Борисова, с режисьор Веселин Анев, сценограф Адриана Анева и по музика на Стоимен Стоянов. Тя също е адресирана към най-малките зрители на Кукления театър. Премиерата ще е в средата на април. „Чакаме края на май-началото на юни да дойде Лео Капон, с него ще правим нещо по-голямо и по-мащабно този път. Може би почти целият състав на театъра ще участва. Като с тази постановка на Лео ще отбележим 60 години на Кукления театър в Добрич“, каза г-н Петков.

Предстои честване на 70 години куклено изкуство в Добрич и 60 години Държавен куклен театър „Дора Габе“. Ще издадат и юбилейна книга по повод годишнината. Тя ще съдържа всички нови постановки, които са направили в последните 10 години плюс участия във фестивали и награди. Обмислят това да се случи в началото на октомври, както повелява традицията на реализираните до момента подобни юбилейни издания. Това ще е четвъртата книга, която ще издадат по повод годишнина на Кукления театър.

Имат намерение във времето напред и да възстановят заглавия на постановки, които по някаква причина са отпаднали през годините от репертоара им. През април ще подновят и представленията на открито в Зоопарка. Април месец, като се постопли, започват активно с представленията и в Зоопарка. Предстои  да се възобновят постановките и в детските градини, когато е възможно.