Български камерен оркестър под диригентската палка на Димитър Косев

Пред препълнената зала „Нели Божкова“ Български камерен оркестър под дирижирането на Димитър Косев предизвика чувства от естетическа наслада.

Български камерен оркестър под диригентската палка на Димитър Косев

Почитателите на камерната музика се насладиха на произведения на Моцарт, Марин Големинов и Дворжак. Виртуозните изпълнители от Български камерен оркестър за пореден път очароваха интелигентната добричка публика, която ги аплодира с възхита. Програмата на Българския камерен оркестър за сезон 2022 е не само впечатляваща, тя е послание за духовно израстване и висота. 



Община Добрич благодари на Маестро Димитър Косев за прекрасната класическа вечер и му пожелава нови музикални висини. 

Специално за всички припомняме богатата автобиография на Димитър Косев:     

Роден в град Русе през 1992 г., младият диригент и пианист Димитър Косев е възпитаник на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ в класа на Евгени Желязков. Веднага след завършване на средното си образование е приет в Prayner Konservatorium – Виена, Австрия, със специалност дирижиране и пиано при проф. Максимилиан Ченчич и проф. Щефан Мьолер. На 21 години завършва с пълно отличие. Малко след това асистира в консерваторията на проф. Йосеф Щолц в класа по оперно майсторство. Работил е заедно с Passion Artists и Vienna Traditional Classic Orchestra. Лауреат на I-ва награда за модерна музика на Lothar Bandermann в майсторския клас Vienna Young Pianiasts VYP Academy – Виена 2006 г. и за изпълнение на Едвард Григ през 2007 г.

Димитър Косев дебютира на диригентския подиум в България с Русенска Филхармония през ноември 2013 г. на откриването на Международния конкурс „Франц Шуберт“ в Русе. В началото на 2015 г. дирижира Новогодишния концерт на Русенска Филхармония, след това е щатен диригент в Държавна опера Стара Загора и от октомври 2017 г. в Държавна опера Русе, където през 2020 г. е избран за главен диригент. Дирижирал е премиерни спектакли на „Дон Паскуале“, „Джани Скики“, „Вълшебната флейта“, „Сватбата на Фигаро“, „Севилския бръснар“, „Парижки живот“, „Царицата на чардаша“, „Луд Гидия“, „Набуко“, „Хубавата Елена“, „Петя и Вълка“, „Прилепът“, „Травиата“ и др. Диригент е на спектаклите „Класиката среща ABBA“ и „Класиката среща Queen“. Диригент и инициатор на спектаклите „45 години Диана Експрес – Symphony 2019“, “Да те жадувам аз“ – Група Сигнал и Русенска Филхармония, „Queen – Шоуто продължава“, „Children in Time“ – Deep Purple & Rainbow tribute concert, „Here we go…again“ – Whitesnake tribute concert и „Фалшив герой“ – Класиката на Тодор Колев. Поставя световната премиера на рок симфонията „Queen’s Hits“ от Любомир Денев. През юли 2016 г. дирижира премиерата на спектакъла на Калин Вельов и Тумбаито „Симфонична фиеста“. Най-ефектният самостоятелен проект на Димитър Косев е „ДЖАЗОСПЕКЦИЯ“ по музика на френския композитор Клод Болин и филма „Baraka“ на Рон Фрик.

По специалната покана на световноизвестното мецосопрано Веселина Кацарова дирижира спектакъла в Държавна опера Стара Загора, посветен на 80-годишнината от рождението на композитора Красимир Кюркчийски. През 2017 г. закрива футболния мач между Барселона и отбора на Христо Стоичков, дирижирайки песента „Барселона“ на Фреди Меркюри и Монсерат Кабайе. Дирижира /2018 г./ Коледния концерт на Софийска Филхармония в зала „България“.

Извън диригентската си кариера Димитър Косев е свирил и в групите Division One, Lumberjack Blues Band, СИГНАЛ, Jimi Nicoll Blues Band, Paulo Luemba – Family Business, Alive´N Kickin, Kristal Bardess като басист, пианист и барабанист. Изявявал се е и на една сцена с Васил Петров, Диана Експрес, Поли Генова, Мариана Попова, Люси Дяковска, група „СИГНАЛ“, Димо Стоянов – П.И.Ф., Ненчо Балабанов, Антоанета Добрева – Нети, Дует „Мания“, Николо Коцев, Теодор Койчинов, Дивна, Адриана Николова - Печенката, Панайот Панайотов, Звезди Керемедчиев – (Ахат), Константин и Александър Владигерови, Калин Вельов, Стоян Янкулов – Стунджи.

Заедно с акустичния проект „Kristal Bardess‘‘ е избран от продуцента на групата The Rolling Stones в топ 20 на световния конкурс за авторска музика „Call for Legends“ на компанията Shure.

Печели конкурса за авторска музика „БГ Таланти“ и заедно с Божидара Симеонова са финалисти на конкурса „Бургас и Морето“ 2016 г. Носител на наградата на JCI – „Най-изявените млади личности на България“ в категорията „Културно постижение“. През същата година е удостоен със златна значка „Русе“ от кмета на Община Русе и е избран за лице на Русе и за културен посланик на града. Част е от класацията на Дарик Радио – „40 до 40“ за млади и вдъхновяващи личности на 2018 г. Димитър Косев е отличен с престижната награда „Златно перо“ за 2019 г. за принос към българската култура и изкуство. След пожара в сградата на Държавна Опера – Русе през юли 2020 г. става инициатор на кампанията „Изкуството е феникс“. Избран от слушателите на БНР за „Млад музикант на годината“ 2020 г.