Отбелязваме Международния ден на астрономическите обсерватории

Денят е отбелязан за пръв път през 1990 година в Италия по инициатива на Асоциацията на италианските астрономически обсерватории.

Отбелязваме Международния ден на астрономическите обсерватории

През 1994 г. е отбелязан и във Франция, през 1995 г. – в още 6 европейски държави. Целта на празника е разпространение на знанията по астрономия.



В България има 14 астрономически обсерватории, като най-голямата е Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен.

Тя е открита официално на 13 март 1981 г., но редовната наблюдателна дейност по научни програми стартира от септември 1979 г. Тя е най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите и въобще в този район на Югоизточна Европа. Намира се в Родопите, изградена е на връх „Св. Дух“, над местността Рожен, близо до Чепеларе. Стопанисва се от Института по астрономия на Българската академия на науките.

Обсерваторията е оборудвана с 6 телескопа. Осигурява наблюдения по широк клас астрономически и астрофизически задачи – от динамика и физика на тела от Слънчевата система, до извънгалактични изследвания: астероиди и комети, спектри на звезди от различни класове и видове променливост, звездни купове, близки и далечни галактики, квазари.