Община Генерал Тошево увеличи еднократната финансова помощ за насърчаване на раждаемостта

На свое заседание, провело се на 7 март, Общински съвет Генерал Тошево, прие изменение на програмата за отпускане на еднократна финансова помощ за насърчаване на раждаемостта на деца на територията на община Генерал Тошево.



Община Генерал Тошево увеличи еднократната финансова помощ за насърчаване на раждаемостта

Тази програма за първи път беше приета през месец март 2020 година, като размерът на паричната помощ беше следният:



- от 200 до 300 лева за първо дете при родители с еднаква степен на образование (200 лв. за родители със средно образование, 250 лв. за родители с висше образование степен „Бакалавър“ и 300 лв. за родители с висше образование степен „Магистър);

 

- от 350 до 450 лева за второ дете при родители с еднаква степен на образование (средно образование – 350 лв., висше образование степен „Бакалавър“ – 400 лв. и висше образование степен „Магистър“ – 450 лв.);

 

- от 800 до 1000 лева за трето дете при родители с еднаква степен на образование (средно образование – 800 лв., висше образование степен „Бакалавър“ – 900 лв. и висше образование степен „Магистър“ – 1000 лв.).

Сега, след приетото решение, сумите са увеличени значително и са както следва:

- За първо дете при родители с еднаква степен на образование: родители със средно образование – сума в размер на 500 лв.; родители с висше образование степен „Бакалавър“ – сума в размер на 600 лв.; родители с висше образование степен „Магистър“ – сума в размер на 700 лв.

 

- За второ дете при родители с еднаква степен на образование: родители със средно образование – сума в размер на 800 лв.; родители с висше образование степен „Бакалавър“ - сума в размер на 900 лв.; родители с висше образование степен „Магистър“ – сума в размер на 1000 лв.

 

- За трето дете при родители с еднаква степен на образование: родители със средно образование – сума в размер на 1500 лв.; родители с висше образование степен „Бакалавър“ - сума в размер на 1600 лв.; родители с висше образование степен „Магистър“ – сума в размер на 1700 лв.

В програмата вече е добавена и точка за отпускане на еднократна финансова помощ при родители с четвърто дете:

- За четвърто дете при родители с еднаква степен на образование: родители със средно образование – сума в размер на 2000 лв.; родители с висше образование степен „Бакалавър“ – сума в размер на 2500 лв.; родители с висше образование степен „Магистър“  - сума в размер на 3000 лв.

При родители с различна степен на образование, еднократната парична помощ се изчислява като се зачита по-благоприятното обстоятелство за заявителите. Право да получат еднократна парична помощ имат родители на новородено дете или осиновители, които към момента на подаване на декларация за кандидатстване имат постоянен и настоящ адрес на територията на община Генерал Тошево (уседналост), като единият родител е с постоянен и настоящ адрес на територията на община Генерал Тошево повече от две години от рождената дата на детето или датата на акта за осиновяването му, а другият родител е минимум с настоящ адрес на територията на община Генерал Тошево към момента на подаване на документите. За да имат право да кандидатстват, двамата родители трябва да имат завършено най-малко средно образование.

Еднократната помощ може да се поиска при раждане/осиновяване на дете в срок от 120 дни, считано от датата, на която е родено/осиновено детето. Паричната помощ се изплаща от Община Генерал Тошево на родителите за всяко родено/осиновено първо, второ, трето дете, а вече и четвърто дете.

При раждане на близнаци, еднократната финансова помощ се изплаща за всяко дете-близнак, като сумата се определя съобразно броя на предходно родените деца от майката на близнаците.