Ученици от ФСГ „Васил Левски“ реализираха мобилност по проект на програма Еразъм+

ФСГ „Васил Левски“ с нетърпение и позитивна нагласа очаква месец юни, когато ще бъде домакин на последната среща по проекта.

Ученици от ФСГ „Васил Левски“ реализираха мобилност по проект на програма Еразъм+

От 28.02.2022 г. до 4.03.2022 г. в град Коимбра, Поругалия, 5 ученици и 2 учители от ФСГ „Васил Левски“, гр.Добрич, взеха участие във втората партньорска среща по проект „Scientific Concepts in the Production of Sustainable Energy“ на програма Еразъм +.



Темата на мобилността, по която работиха учениците от България, Италия, Турция, Северна Македония и Португалия бе “WATER and STE(A)M”, а всеки от партньорите бе приготвил презентация на тема „Производство и използване на хидроенергия“.


 

Домакините са организирали интересна програма, свързана с водноелектрическите централи и производството на възобновяема енергия. Посетили са хидроцентрала, построена през 1959 г. на река Алва, понастоящем превърната в Национален Музей на Електричеството.

Състояха се интересни срещи и лекции във Висшия инженерен институт и лаборатория в Коимбра, Природния парк край град Сиа. Следобедите бяха посветени на екипни дейности в международни работилници. Младите хора имаха възможност да се забавляват и работят на тема „Вода и символизъм“, разделени на групи по изкуство, литература, наука, религия и научна фантастика.

Учениците пяха и твориха с посланието за „мир“ по света, разказват впечатления на страницата си участвали е програмата от гимназията.

Домакините намериха време да покажат красотите на старата част на Коимбра, университета, основан през 1290 г., емблематичната за Коимбра катедрала „Санта Круш“.