Всеки украински гражданин със статут у нас може да получава по 40 лева на ден

Министрите от кабинета „Петков”, заедно с началника на правителството Лена Бориславова направиха изявление след приключилото заседание на Министерски съвет днес.

Всеки украински гражданин със статут у нас може да получава по 40 лева на ден

Финансовата помощ за украинските бежанци беше водеща тема. Всеки украински гражданин със статут у нас може да получава по 40 лева на ден.



„В днешното заседание на МС ще имаме важни теми за обсъждане. Ще приемем това, което обсъдихме в НС - допълнителни средства за зърнени култури, за да подсигурим до 2023 хляба на българина. Приемаме европейската директива за временна закрила, която беше приета на 4 март и ще даде възможност за бързи процедури за украинските бежанци в България. Ще приемем и помощта от 40 лева на всеки украински гражданин, търсещ закрила, за да сме сигурни, че можем да направим условията за пребиваване добри, включително да им намерим в къс срок работа”, каза Кирил Петков преди заседанието.

"По отношение на украинските граждани, които са принудени да напуснат родината си, България се присъединява към европейската закрила под формата на стартиране на мерките на Директивата за временна закрила. Предоставя се краткосрочна помощ за 3 месеца за украикнски граждани – в размер на до 40 лева на ден", каза началникът на кабинета Лена Бориславова.

С тази мярка ще бъде подпомогнат и българският туристически сектор, който в създалата се ситуация може да очаква отлив на туристи. Средства ще получат и хотели, и места за настаняване, решили да приютят украински бежанци, обясни тя.

Финансовият министър Асен Василев каза, че 30 000 украински граждани имат срок до 31 март за бежански статут, за да могат да получават тази помощ от 40 лева.