В Областна администрация работи денонощна телефонна линия в помощ за граждани на Украйна

Областният управител Галин Господинов призовава желаещите да дарят дрехи и храни да се обръщат към Български Червен кръст

В Областна администрация работи денонощна телефонна линия в помощ за граждани на Украйна

От днес – 02.03.2022 г., работи денонощна телефонна линия в Областна администрация, на която може да се получи информация за възможности за настаняване на пристигащи граждани на Украйна – 0888 478 606. На този телефонен номер ще се приема също информация от хотелиери, които безвъзмездно са отворили и предоставили хотелските си бази за временно настаняване на бягащи от военния конфликт, за нуждите им от храни или други консумативи – дрехи.Желаещите граждани да помогнат чрез предоставяне на жилище за настаняване или възможност за транспорт моля да изпращат информация на електронна поща press@dobrich.government.bg .


Задължително в информацията трябва да има следните данни:

-Капацитет на жилището, точен адрес, лице за контакт и телефон за връзка – за тези, които предлагат подслон;

-Превозно средство, брой места, или капацитет за превоз на товар, лице за контакт и телефон за връзка – за тези, които биха могли да предложат транспортна услуга.

Областният управител Галин Господинов призовава всички граждани, желаещи да дарят дрехи и храни да се обръщат към Български Червен кръст. 

„Благодаря на всички добруджанци – физически и юридически лица, които се отзовават в този труден за гражданите на Украйна момент и протягат ръка за помощ. Вярвам, че заедно ще преодолеем кризата и този военен конфликт ще ни накара да си направим изводи като хора, че от мира, човешкия живот и здравето няма нищо по-ценно“ – казва областният управител Галин Господинов. 

Припомняме още веднъж, че правителството откри единен информационен портал в помощ на напускащите Украйна. В сайта, който се намира на следния адрес: https://gov.bg/bg/ukraine , е поместена пълна информация за изискванията на граничния контрол при влизането в Република България. Посочени са и указания за необходимите документи за самоличност.

В специална секция на портала е поместена информация за процедурата по получаване на статут за международна закрила на гражданите на Украйна, пристигайки у нас.

Платформата има възможност за подаване на сигнали за помощ и евакуация на граждани. Порталът обработва информация за доброволци и дарители.

Изградена е специална секция с мерките, свързани с ограниченията от COVID-19. Специалният сайт разполага и със собствена секция за новини.

На своята интернет страница Държавна Агенция за бежанците предоставя пълна информация за гражданите на Украйна – какво им е необходимо, как и къде се подава молба за международна закрила в Република България. Цялата информация е достъпна на следния линк: 

https://www.aref.government.bg/bg/node/499