Какви плащания да очакват стопаните през март?

През март три бранша очакват преводи по сметките си

Какви плащания да очакват стопаните през март?

В началото на март се очаква да стартират плащанията по схемите за обвързана подкрепа в сектор „Плодове и зеленчуци”, като преводите по 7-те отделни схеми ще се извършат поетапно – до средата на месеца, сочи индикативният график на Държавен фонд „Земеделие“. До края на януари производителите на плодове и зеленчуци доказваха с документи произведената и реализирана продукция.



До 7 март пък парите си трябва да получат и животновъдите по де минимис, които са подали заявления по схемата до края на февруари 2022 г. Стопаните, които подадат заявленията си до 11 март, когато е крайният срок за кандидатстване по схемата, ще получат средствата си до 30 март. За тази цел отделени са 24 млн. лв.

В средата на март плащания трябва да очакват и тютюнопроизводителите, които трябва да получат субсидиите си. В края март ще бъдат наредени и средствата по Схемата за преразпределително плащане (СПП) с бюджет от над 108 млн. лв.

През април се очаква да продължи плащането по мярка 10 „Агроекология и климат“.

През месец април 2022 г. се предвижда оторизация по схемата за зелени директни плащания, за протеинови култури и специалното плащане за култура памук.

По Мярка 11″Биологично земеделие“ плащанията ще се извършат в периода 15 април – 20 май при условие, че към 28 февруари 2022 г. е напълно актуализирана базата данни на производителите, преработвателите и търговците на земеделски продукти и храни произведени по биологичен начин, поддържана от Министерство на земеделието (МЗм).

Оторизациите по мярка 12 „Натура – 2000 и Рамковата директива за водите”, както и окончателното плащане по мярка 13 ще се извършат през май.

До средата на юни 2022 г. ще се извърши доплащането по СЕПП и схемите за млади и дребни земеделски стопани.