Добрич каза НЕ на шистовия газ (+снимки)

Протестно шествие срещу проучванията и добива на шистов газ в България се проведе днес в град Добрич. Стотици родолюбиви граждани, милеещи за бъдещето на родината и Добруджа, казаха на Шеврон и останалите компании, планиращи да издигнат сондите си в страната ни - "Шистов газ, търсете си у вас!".

Добрич каза НЕ на шистовия газ (+снимки)

Около 250 човека - от ученици, през млади майки с бебета и хора на средна възраст, до пенсионери, се включиха в шествието. Протестът бе организиран от Инициативен комитет „Добрич против добива на шистов газ”.

 

Шествието тръгна от храм "Св. Георги" и премина по центъра на Добрич. 

 

Пред хотел „България” символично бе разрушен макет на сонда за добив на шистов газ.

 

Пред Община Добрич Александрина Панайотова - председател на Инициативен комитет „Добрич против добива на шистов газ” прочете декларация, адресирана до президента, председателя на Народното събрание, министър-председателя на България и медиите.

 

С нея участниците в митинга в Добрич заявяват, че не искат Житницата на България да бъде превърната в пустиня и да бъде замърсена обработваема земя. Не искаме да подаряваме оскъдните си количества питейна вода за експерименти, които може да  предизвикат екологична катастрофа и да унищожат бъдещето на децата ни, се казва в декларацията.

 

Исканията на протестиращите са за незабавно налагане на  мораториум върху използването на технологията хидравличен удар за проучване и/или добиване на шистов газ на територията на Република България, която предвижда инжектиране на химични съединения под много високо налягане под земята, с цел разбиване на шистите, освобождаване на газа и извличането му на повърхността.

 

protest_gaz_dobrich_4_600_01

 

protest_gaz_dobrich_2_600 

 

protest_gaz_dobrich_3_600

 

protest_gaz_dobrich_600

 

protest_gaz_dobrich_5_600

 

protest_gaz_dobrich_6_600

 

protest_gaz_dobrich_7_600

 

protest_gaz_dobrich_9_600

 

protest_gaz_dobrich_10_600

 

Макет на сонда за шистов газ бе разрушен символичноМакет на сонда за шистов газ бе разрушен символично 

 

С брадва в ръка - ето какво ще направят добричлии със сондитеС брадва в ръка - ето какво ще направят добричлии със сондите 

 

Символично българският народ разруши макет на сонда за добив на шистов газСимволично българският народ разруши макет на сонда за добив на шистов газ 

 

protest_gaz_dobrich_14_600

 

protest_gaz_dobrich_15_600

 

Пред Община Добрич Александрина Панайотова - председател на Инициативен комитет „Добрич против добива на шистов газ” прочете декларация, адресирана до президента, председателя на народното събрания, министър-председателя на България и медиите. Александрина Панайотова - председател на Инициативен комитет „Добрич против добива на шистов газ”