Стотици добричлии доказаха днес, че „Ние можем!"

Стотици доброволци се включиха днес в почистването на парк „Свети Георги“ и центъра на областния град

Стотици добричлии доказаха днес, че „Ние можем!"

Обединени от идеята за една по-чиста околна среда, младежи от Добрич организираха днес почистване на центъра и градския парк „Свети Георги”. Кампанията мина под наслов „Ние можем!” и в нея се включиха изключително много доброволци на различна възраст.



Дойдох с голямо желание. Всеки трябва да се включи, защото трябва да дадем пример на децата най-вече, казва една от доброволките, които почистваха днес градския парк - Антоанета Станева. В групата ми имаше дори майка с количка. Благодаря на младите организатори и дано се включват още повече хора. Ако има втора инициатива-пак ще участвам!, категорична е тя.

Още един усмихнат млад доброволец - Радомир Димитров, обясни,че се включва в кампанията „Ние можем“, защото смята, че инициативата е много добра. Той започва почистването от старото обръщало и с групата си слизат до „Лебеда“, където и се срещаме. Добър пример сме дали явно, защото много хора се включиха и спонтанно, като ни видяха какво правим. Понеже сме млади хора, ще дадем пример така на малките!, допълва той.

Ние можем и го доказахме, очаквах такъв резултат!,  усмихва се инициаторът на идеята Калоян Ризов. Той е студент по медицина, но в свободното си време обича да се разхожда в родния град. 

Започнахме като основно ядро няколко души, около 15 човека - 8 организатори и членовете на моето семейство, както и семейни приятели.

Към инициативата се присъединяват приятели, както и хора, които са научили от социалните мрежи и местните медии.  Точките, от които тръгват групите и стартира почистването днес в 9,00 сутринта бяха 5 .

Главната точка, която ще ни събере в 13,00 ч. е кръгчето до Розариума – сподели още той. Гледам парка и се гордея с постигнатото!, казва младият мъж. Торбите с боклук надвишават 500, мисля. Малки деца, младежи, възрастни хора, цели семейства се включват спонтанно, щом виждат останалите доброволци в кампанията, казва Калоян. Постоянно ми пращат другите снимки с още и още чували, които ще дойде кола и ще изнесе,както сме се разбрали с Общината.

Втората инициатива ще бъде още по- голяма, ще има много изненади, но засега е тайна. Скоро ще разберете, ще бъде нещо по-специално, обеща Калоян. 

Защо е нужно да почистваме - ние живеем сред тези отпадъци, а не някой друг. Не бива да се сравняваме с по-мръсните държави, а с по-чистите, казва той . Нека да направим така, че Добрич да стане най-чистият град в България и да дадем пример на цяла България. Това искам да предизвикам и дано да успеем!“.