ДДС на храните отново в дневния ред на Комисията по земеделие в Парламента

Народните представители ще обсъдят възможностите за прилагане на намалено ДДС на храните по време на заседание на Комисията по земеделието, храните и горите в Народното събрание днес.

ДДС на храните отново в дневния ред на Комисията по земеделие в Парламента

Дневния ред на заседанието се състои от две точки, показва справка на сайта на Народното събрание.


Първа точка в дневнияред е разглеждане на Годишна програма за участието на Република България в процеса на вземане на решения на Европейския съюз през 2022 г.,№ 47-202-00-6, внесена от Министерски съвет на 3 февруари 2022 г.

Втора точка е изслушване на представители на Министерството на финансите на основание чл. 110, ал. 1 и 3 от ПОДНС относно прилагането на режима за облагане с ДДС на доставките на зърнени и технически култури съгласно Глава деветнадесета „а“ от ЗДДС, както и възможностите за прилагане на намалена ставка на ДДС за основни хранителни продукти от малката потребителска кошница.

Да се намали ставката за ДДС за “плодове и зеленчуци” на 9% и да се увеличат заплатите на служителите на БАБХ и ИАГ с 10%. Тези предложения за изменение на Закона за държавния бюджет е входирал в деловодството на Народното събрание председателят на Комисията по земеделие Пламен Абровски от името на ПП Има такъв народ.