Кметът на Добрич заряза лозата на празника на виното в Етнографската къща

По традиция добричлии отбелязаха Трифон Зарезан с възстановка на ритуала по зарязване на лозата, с хубава народна музика и танци.

Кметът на Добрич заряза лозата на празника на виното в Етнографската къща



Тази година възстановката на традиционния за всички лозари и винари ритуал по зарязване на лозата се състоя в двора на Етнографската къща в Добрич, а кметът на града беше провъзгласен за цар на лозето и виното. 


Йордан Йорданов приветства всички присъстващи и им пожела годината да бъде плодородна. „Вярвам, че любовта към труда ще позволи на нашия свят да има мир и развитие. С днешния ден искам да поздравя специално всички мои съграждани, всички гости, всички българи, които празнуваме. Любовта има всякакви измерения, бъдете влюбени, бъдете влюбени в труда, във виното, помежду си. Усмихвайте се и нека да е мир и развитие в нашето общество. Честит празник” – каза в тържественото си слово Йорданов. 


За доброто настроение на празника се погрижи Професионалният фолклорен ансамбъл "Добруджа" с гл. художествен ръководител Стоян Господинов и хореограф Иван Иванов. 


Празникът продължи със шествие, предвождано от каруца с бъчва вино, което премина по центъра на Добрич и стигна до пл. "Свобода". Там бяха наградени най-добрите винари.