Златко Тодоров: Всяко нещо, с което се захване човек, трябва да се прави с любов!

Днес на пл. „Свобода“ в 11.00 ч. ще бъдат обявени победителите в конкурса за най-добро домашно вино реколта 2021г.

Златко Тодоров: Всяко нещо, с което се захване човек, трябва да се прави с любов!

Добруджанци задобряват в правенето на вино, констатира специалистът Златко Тодоров, който от години журира традиционния конкурс за домашно вино, който в чест на Трифон Зарезан организират от Къщата на виното и Община Добрич. 



Припомняме, че и тази година местната традицията за празника е спазена и трима специалисти, сред които и събеседникът ми, журираха и ще се произнесат малко по-късно в днешния ден кои са победителите в конкурса за най-добро домашно вино в категориите бяло, червено и розе реколта 2021г. 

Има малък процент хора, които спазват технологията, винаги идват при нас, даваме информация, помагаме им, защото чичко Гугъл доста ги обърква, разказва специалистът. Технологиите са различни, но е задължително да се спазват, за да се получи някакво вино - дали ще е бяло, червено или розе. Иначе не става. Добруджанци си правят вина всякакви според предпочитанията от дома. Една от основните им грешки обаче е свързана с хигиената-давам им информация, че за правенето на вино е нужно спазване на абсолютна хигиена. Не става с буретата от времето на дядо. Сега са вече съдовете от неръждавейка - те са по-скъпи, но са най-доброто решение.

Друга грешка е, че не опушват съдовете със серни ленти отгоре и следствие на това се окислява виното. Но който е дошъл, разитваме, поставяме диагнозата и нещата са ясни. Като отворим мострите, си личи кой какви грешки е направил. Приятно е, когато дори млади момчета желаят да правят вино - нямат информацията, идват, помагаме им, дегустираме им нещата, даваме съвети и накрая се получават много добри вина. 

Един много добър пример от конкурса през годините, за който се сеща, е една баба от нашите добруджанските села наблизо. Разказва,че тя  в двора си има розова липа от нашия местния винен сорт. Всяка година си прави розе и няколко години поред взима първото място в тази категория, защото си спазва технологията. Личи си, че жената е тертиплийка-спазва хигиената и прави много хубаво розе, усмихва се г-н Тодоров.

Добруджанци на конкурса представят по-малко розета. Но с времето, забелязвам,че  минават на по-леки вина. 

Имаме и участници ,които идват след конкурса и им показваме грешките и по-добре по с време да се случи това. Най-честити грешки и тази година са висока захарност във вината, падане на температурата, пресичане на ферментацията.Много са с остатъчна захарност и оттам нататък вече това е база за оцетно-кисела ферментация.

Има клиенти, които правят купаж - купуват си грозде от борсите и го сместват с това, което им е в двора или в полето и така си го ферментират. За да стане добро вино смесването трябва да следва логиката - червено с червено, бяло с бяло. 

Известно време си запазваме протоколите и мострите и клиенти, които искат, могат да дойдат и да опитат вината и да разберат защо е такава нашата оценка.

На въпроса дали трябва да се прави вино с любов, за да се получи отлично вино, отговаря, че по принцип ние българите все сме си влюбени. Всяко нещо, с което човек се захване, трябва с любов да се прави, категоричен е специалистът. Няма ли любов, не ти ли идва отвътре, не ти ли тръпне сърчицето, нищо не става. Същото важи и за виното-любов да си го отгледаш лозето, после резитбата, после да го обереш, да го изферментираш - всичко става с любов!

Колко са участниците тази година в конкурса за най-добро вино предстои да научим днес -победителите ще бъдат обявени от 11.00 часа на площад „Свобода“ в Добрич.

Час по-рано ще тръгне празничното шествие на лозарите от площад „Стария орех“ /пред Младежки център – Добрич/ и ще се отправи към сградата на Община град Добрич, където кметът ще бъде поканен да оглави празника и стане „цар на лозята“. Зарязването е в 10.30 ч. в двора на Етнографската къща. В събитието ще участва Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с гл. художествен ръководител Стоян Господинов. Празнуването ще продължи на пл. „Свобода“, където в 11.00 ч. ще бъдат обявени победителите в конкурса за най-добро домашно вино реколта 2021. За най-добре представилите се са подготвени грамоти и предметни награди.

Организаторите на събитието са Община град Добрич, Регионален исторически музей – Добрич, Къщата на виното и Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“.