Производител на бутикови вина е новият участник във Фермерския пазар днес

Фермерският пазар работи всеки четвъртък от 10 до 15 часа в Стария Добрич

Производител на бутикови вина е новият участник във Фермерския пазар днес

Новият участник във Фермерския пазар днес е Павлин Трендафилов от Варна, ще се представи с неговите бутикови вина Багатур. Той е PR специалист и водещ на събития, но любовта му към божествената напитка „вино“ и изучаването на философията на винопроизводство го кара преди 5 години сам да тръгне по този не лек път, за да създаде собствен бутиков бранд. Идеята от самото начало е не да се гони голямо производство, а високо качество със собствен стил. За целта събира екип от опитни технолози и си партнира с изба в Белоградец. Лозята растат на южните и югозападните склонове на Новопазарското плато, на място, където са открити артефакти, свидетелстващи за винопроизводство преди хиляди години. Марката Багатур предлага бяло, розе и червено вино като сортовете са специално селектирани и с голямо внимание към всички детайли. Главен технолог на вината е Благовест Ѝорданов – член на регионална дегустационна комисия град Варна с над 20г стаж. Бутиковите вина Багатур се произвеждат по класически технологии с преобладаващ ръчен труд. Павлин участва с целия екип във всички процеси на производство от началото до края за да може да се наслаждава пълноценно на пълния процес на сбъдване на идеята.



За работата си Павлин говори с много любов: „Основна наша грижа е здравето и плодородието на почвата, запазване и поддържане на биоразнообразието със специално внимание към неприятелите и болести по лозята. Не използваме синтетични пестициди и торове, както и ГМО организми. Не използваме оцветители, ароматизатори и изобщо изкуствени подобрители! Производството не е биосертифицирано, но се стараем да е такова по качество. Резултатът е здравословна, висококачествена продукция, която съдържа и предава специфичните характеристики на тероара и на виното. С  БАГАТУР ние създаваме традиции, които се превръщат в легенди“мказва с гордост Павлин Трендафилов, с който ще се запознаете лично на фермерския пазар. 


На днешния фермерски пазар ще гостува Ева Александрова от Караново (Сливенско), един от създателите на семейната фирма Лаванда груп, която се занимава с отглеждане на етерично-маслени култури. Те се запознават с това чудодейно цвете в Индия.  „Тубероза се използва в ароматерапията за успокояване на нервната система, за повишаване циркулацията на кръвта, повишаване на либидото. Този натурален парфюм без алкохол служи за релакс, антидепресант, против анемия, безсъние и стреса. Има затоплящ ефект, облекчава болката, отпуска мозъка и мускулите, подобрява дейността на дихателните пътища, намалява спазмите при кашлица“ – разказва Ева. „Цветето в Индия е на почит, а нас буквално ни плени. Хората, които практикуват източни изкуства и медитация знаят, че Тубероза отговаря за седмата чакра и активира третото око. Колкото и странно да звучи, мога да кажа, че връзката ни с това растение не е комерсиална, а по-скоро духовна“ – добави още Ева.

Семейната фирма Лаванда груп отглежда Тубероза полиантес вече 5 години. Цялата работа се извършва на ръка и е изключително трудоемка, а от 10 декара култура се добива само 1 литър масло. На щанда им, утре ще намерите етерично масло и грудки, които сами можете да си отгледате в градината. С особеностите при отглеждането ще ви запознае Даниела Стоянова, която е част от екипа на фирмата и ще представи всички продукти на техния екип.

Ето всички останали, които са завили участие за изложението:

Марияна и Пламен – подправки и сезонни зеленчуци от с. Плачидол

Надежда и Николай Тодорови от с. Доброплодно – разнообразие от шарлан, натурален оцет

Борислав Георгиев – различни сортове картофи, с. Красен 

Десислава Кунева – шипки, орехи, шипково масло

Даниел и Дарина Николови от Овчарника – козе, овче и краве продукти като сирене, кашкавал, сметана, извара, прясно и кисело мляко

Кравеферма Милкана – краве продукти – сирене, деликатесни сирена с билки и подправки, кашкавал, кисело и прясно мляко

Даниела Допчева – сладка и сокове от горски плодове от Родопите

Емил Димитров с плодови и класически вина на винарна „Реалити“

Венци Узунов – месни деликатеси „Вино и мезе“, язовир Цонево

Елка Костадинова от Елиано Крис – готови сладкарски изделия с фермерски продукти

Иван Кондов – риба и морски деликатеси, с Славеево

Красимир и Мария Костадинови с Пчелин Халев – мед и пчелни продукти

Атанас Атанасов– мед от местността Орлова могила

Полина Милчева от Медената къща –мед и пчелни продукти

Снежанка Добрева – пъдпъдъчи яйца и шафран

Художниците Веселина и Пламен Кулеви – авторски бижута и арт керамика за дома

Славчо Славов – продукти от зеолит

Людмила Стойчева – натурална козметика ЛИДКОР

Семейство Моника и Иван Петрови – лавандулово масло, разсад за лавандула, лавандулов цвят