Падна забраната за улов на балканска пъстърва

Според разпоредбите на Закона за рибарството и аквакултурите, зимноразмножаващите се риби са защитени със забрана за риболов в период от 4 месеца – от началото на октомври до края на януари.

Падна забраната за улов на балканска пъстърва

На практика сезонът се открива на 1 февруари, предаде НЛРС-СЛРБ.



В списъка попадат следните риби: речна (балканска) пъстърва, сивен, сиг, пелед и езерна сьомга. Някои от тях имат символично присъствие по нашите водоеми и едва ли по това време рибарите ще хукнат да ги преследват. Най-популярна в този списък е балканската пъстърва, понеже е типичен представител на нашите планински реки и някои езера, а и си има верните фенове, които с нетърпение чакат да си опитат късмета.

След еднодневен риболовен излет, при осъществяване на риболов в събота, неделя и на празнични дни риболовците запазват за себе си до 2 кг пъстървови риби, но не повече от 6 бройки.

В делнични дни риболовците са длъжни да пускат обратно всяка уловена пъстървова риба

За всички останали видове риба риболовците запазват до 3 кг, с изключение на единичен екземпляр с по-голямо тегло. В случай на улов на количество, по-голямо от определеното, уловените екземпляри се връщат незабавно във водата независимо от състоянието им.

Минималната мерна граница за балканката е 23 см.

В типично зимни условия, каквито са през февруари, пъстървите са по-слабоподвижни, по-лениви и мнителни и за успешен излет се налагат повече усилия, по-дълги преходи по реката с подходяща екипировка и здрави обувки. И с повече внимание по трасето, особено ако преходът е на снежен декор.