Протестът на зърнопроизводителите спира до 31 януари

Десет дни продължи недоволството на зърнопроизводителите. След като Мирослав Найденов не се огъна, те се отказаха от повече протести, но се заканиха ако нещата не се оправят, да се организират отново в края на януари.

Протестът на зърнопроизводителите спира до 31 януари
Краят на протестите на зърнопроизводителите настъпи. В десетия ден от протеста на зърнопроизводителите митинг-шествие от сградата на парламента до Министерския съвет в столицата нямаше, защото биха отбой, след като Мирослав Найденов не се огъна.

Въпреки това те се заканиха, че ако не получат повече пари като субсидии за следващата година, ще се съберат отново на протести на 31 януари.

Около 20 ч. тази вечер зърнопроизводителите ще се качат на тракторите си, които паркираха в центъра на София и ще излязат организирано от града. По думите на Ангел Вукодинов протестиращите са поискали разрешение от Столична община да се изтеглят по-рано, но такова не им е дадено.

На втория протестен ден в София около обяд те отново се събраха пред храм-паметника „Александър Невски”. Представители на земеделците коментираха, че земеделският министър Миродслав Найденов и финансовият министър Симеон Дянков са живият пример как не трябв да се управлява земеделието и допълниха: "Ние изнасяме урок по демокрация на цялата държава".

Този път редиците на недоволните бяха по-рехави - земеделците бяха наполовина в сравнение с протеста във вторник.

„Ние искахме да се спазва споразумението не от алчност за пари, защото парите са необходимост за развитието на аграрния отрасъл”, заяви Петър Николов от Съюза на кооперациите в България.
Той добави, че „не по-малко трябва да бъдат заинтересовани държавниците, ако има такива в България”.

Внасяме 70 процента от плодовете и зеленчуците, а с този проблем трябва да се ангажира държавата, оплака се и председателят на Асоциацията на земеделските производители Христо Цветанов.

Недоволните отново носеха лозунги с надписи „ДянкоФ е лъжец”, „Дянков да си ходи, откъдето е дошъл”, „Не обяснявайте на българските граждани кои сме ние, за да не им кажем кои сте вие”.

Финансовият министър е рапоредил да се направят данъчни проверки на "Радослав Христов и компания", коментира самият зам.-председател на зърнопроизводителите пред журналисти. Той е категоричен, че няма от какво да се страхува. На свой ред шефът на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов обясни, че е съмнително тези проверки да започват точно по време на стачните действия.