Татяна Иванова от Добрич ще се обучава в Академията на Международния институт по космически науки във Флорида

10 дни делят младата надежда на България в космонавтиката - Татяна Иванова- от участието й в единствената академия, която сертифицира кандидат-космонавти.

Татяна Иванова от Добрич ще се обучава в Академията на Международния институт по космически науки във Флорида

Преди дни 19-годишното момиче получи отличие на церемонията „Достойните българи”. А преди да замине, пред тя направи специален подарък на рапъра 100 кила, за да му благодари за подадената ръка по пътя към звездите. 


Мечтата на Татяна да полети в Космоса се заражда още в 9-ти клас.

След 10 дни тя ще направи сериозна крачка нагоре – като единствената българка в Академията на Международния институт по космически науки във Флорида.  “Ще ни качват на самолети за висш пилотаж, ще се симулира микрогравитация – обратното по-силно притегляне, хипоксия – намаляване нивата на кислорода, ще се занимаваме с кинематография, с орбитална механика, космическа физиология”, разказва момичето. 

Нейната най-съкровена мечта е да стане първата жена космонавт в България.  “Но дори да не съм първата – ако моите дела биват забелязани от по-висшестоящите и станем пълноправен член на Европейската космическа агенция – аз ще бъда страшно удовлетворена”, споделя Татяна.

Неин ментор е д-р Гергана Райжекова. “България все още е асоцииран член към ЕКА – това продължава вече 5-а година. Има членски внос, който години наред България е трябвало да плати – това вече идва на дневен ред с Татяна Иванова, защото тя се превръща в идол за подрастващите деца”, обяснява Райжекова.

От министерството на иновациите и растежа споделиха амбициите си в следващите 3 години да работи усилено, за да станем пълноправен член.  Дотогава мисленото пътешествие на Татяна към звезди и планети продължава. И ако един ден стъпи на Международната космическа станция като третия български космонавт, тя мечтае да занесе един от талантите си.  “Бих изпяла една песен, която се казва „Като птиците” – на група Фанданго – и се пее дали искаш да се рееш като птиците”, споделя Татяна.

А в таланта си да пише стихове намира начин да благодари на един от хората, които й помагат по пътя през Америка към Космоса – рапъра 100 кила. В отговор на стиха на Татяна рапърът заяви, че ще го превърне в песен, която ще посвети на нея и нейното излитане в Космоса.