Ангел Кунчев: Няма да се променят сроковете на зеления сертификат у нас

Сроковете на зеления сертификат няма да бъдат променяни за територията на България, заяви главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

 Ангел Кунчев: Няма да се променят сроковете на зеления сертификат у нас

Той обясни, че от 1 февруари ще бъде скъсен срокът на валидност на сертификата само при пътуване в други страни от ЕС.


Сертификатът за ваксинация ще бъде със срок девет месеца от 1 февруари, но само ако гражданите решат да пътуват в рамките на ЕС. У нас продължителността му остава една година, поясни Ангел Кунчев.

„Това, което е договорено на международно ниво, а именно – да бъде скъсен периодът на неговото действие само за цел пътуване и преминаване през границите, по никакъв начин не касае сроковете, в които той важи в България“, каза той.

Засега не е обсъждан въпросът за намаляване на сроковете на сертификата, важащ в България, каза Кунчев и уточни, че това може да стане след преминаването на Covid вълната.

„Бих напомнил на гражданите, че на тези, които са им изтекли тези девет месеца, ако направят бустер, също им се издава сертификат, който може да служи за преминаване на границата“, каза още главният държавен здравен инспектор.

По заетост на интензивните легла от пациенти с Covid-19 Западна и Югоизточна България вече са в червената зона. Това е предпоследният етап преди заложените в новия план най-строги ограничителни мерки.

Очаква се до няколко дни в тази зона да влезе и цяла Южна България, обяви още днес главният здравен инспектор:

„Централната южна зона, където са Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Смолян също ще навлезе, тъй като растат стойностите. Засега все още остават по-ниски в североизточната част на страната, но от вчера и във Варна има значителна динамика", каза Кунчев.

Той посочи, че ако две трети от областите влязат в червената зона, ще бъдат обсъдени ограничения на национално ниво. Засега мерките се въвеждани по области или общини.