Окръжният съд в Добрич призна финансова санкция, наложена в Румъния на български гражданин

Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна в 7-дневен срок.

Окръжният съд в Добрич призна финансова санкция, наложена в Румъния на български гражданин

Окръжният съд в Добрич призна финансова санкция в размер на 500 леи, наложена в Румъния на български гражданин. Сумата представлява съдебни разноски по водено срещу него дело в Районен съд Арад.



Румънският съд е осъдил А. И. за управление на МПС без да притежава шофьорска книжка и използване на фалшив документ. На 14 юли 2018г., на влизане в Румъния с автомобил, при преминаване през граничен контрол, подсъдимият представил на полицейските органи фалшива шофьорска книжка. Заради съмнения относно автентичността на документа била извършена проверка, от която се разбрало, че на името на подсъдимия не е издавано свидетелство за управление на МПС.

При разпит мъжът признал, че е използвал документ, за който знаел, че е фалшив. За извършените деяния на българския гражданин е наложено условно наказание лишаване от свобода за срок от 13 месеца с 2-годишен изпитателен срок. С присъдата подсъдимият бил задължен да плати и 500 леи за.направени по делото разноски. Постановеният съдебен акт е влязъл в сила на 7 декември 2021г., след което румънските власти са изпратили искане за признаване на наложената на българския гражданин финансова санкция.

Окръжният съд в Добрич прецени, че не са налице основания за отказ от признаване и изпълнение на финансовата санкция и мъжът следва да плати левовата й равностойност в размер на 198.42 лева.