19 януари 1955 година – на пазара се появява играта „Скрабъл“

19 януари 1955 година – на пазара се появява играта „Скрабъл“
Световноизвестната игра „Скрабъл“, позната у нас като "Игра на думи" се появява на пазара на 19 януари 1955 година.

Всъщност играта е създадена още през 1929 г. от американския архитект Алфред Мошър Бътс. Истинска популярност обаче тя добива едва през 1948 г., когато интерес към нея проявява бизнесменът Джеймс Бруно. Той я кръщава „Скрабъл“ и променя правилата. В този си вид играта достига до наши дни.


Интересът е толкова голям, че през 1991 г. е организиран световен шампионат, който се провежда на всеки две години.


Скрабъл е игра на дъска, на която трябва да се съставят думи от отделни букви. Играе се от 2 до 4 човека върху табло с размери обикновено 15 на 15 квадрата. Използват се плочки, върху които има написана буква от азбуката и броят точки, които тя носи на този, който я е поставил върху таблото.


Целта на играта е да се състави дума от плочките, които държи всеки играч, като в същото време думата се съчетае с някоя или някои от думите от таблото, да поставите и наредите колкото е възможно повече букви и да съберете максимум точки. Тази игра може да се играе от двама или повече души и е приятен повод за събиране на семейството или приятелите.


Ползата от нея:


– Увеличавате словесния си запас, тренирате паметта и вниманието си, систематизирате мислите и чувствата си.


– Децата учат едновременно български и математика.


– Често интересът побеждава конкуренцията и сложните ситуации се коментират от всички играчи. Така че това е една “отборна” игра.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+