Водка, канела, мека светлина – какво още обичат орхидеите

Орхидеи можете да намерите вече във всеки магазин – от хранителните вериги до строителните хипермаркети. Знаете ли обаче как да се радвате на красотата на тези уникални растения?

Водка, канела, мека светлина – какво още обичат орхидеите

Как да купите точното растение


Да купите орхидея от екзотичен сорт не е така просто, особено ако не знаете какво да гледате. Ако купувате възрастен екземпляр и виждате, че има 2-3 листа и 2 цветоноса, то знайте, че тя е преторена. Такава орхидея прецъфтява, а до следващия цъфтеж ще се наложи да чакате много дълго.

Как да адаптирате растението

След като купите цветето, трябва да го пресадите. Първото е да свалите саксията, да прегледате кората и да оставите само качествените парчета от нея. Орхидеята ще се чувства добре в познат субстрат, затова дори частично, трябва да се постараете да оставите малко от стария субстрат. След това почистете заразените и загнили корени до жива тъкан. Подсушете ги с кислородна вода: по капка на срез. Вместо кислородна вода можете да използвате канела. След това листата се изтриват с памучен тампон, накиснат с водка. Листата на орхидеята не се боят и от медицински спирт.

Как да пресадите

За начало трябва да подготвите съда. Използвайте прозрачна саксия или отрязана от безалкохолно бутилка. На дъното направете отвори за изтичане на водата. Насипете малко керамзит, останалия обем запълнете с дъбова кора или бор. При пресаждането трябва да разпределите корените към края. Корените на орхидеята участват във фотосинтезата, именно затова съдът трябва да е прозрачен. По този начин можете да контролирате и поливането: ако корените са сухи, те изсветляват.

Поливането: кои са тайните

За поливане саксията се поставя в купа или леген с вода, откъдето цветето се напоява и полива по края на саксията. Ако водата попадне в пазвите на листата, то трябва да просушите растението с хартиена салфетка. Ако по някаква причина сте пресушили растението, то в никакъв случай не го заливайте с вода. Дайте течност на дози, но умерено.

Поливайте веднъж на седмица, почиствайте листата веднъж на месец.

Осветлението да е ярко

Орхидеите обичат доброто осветление, затова можете да ги осветявате с лампи с бяла светлина. Имайте предвид, че при добро осветление орхидеите цъфтят по-ярко, а при ароматните сортове миризмата им е по-наситена. Лампите трябва да се включват по 10-12 часа на ден.