Уникална изложба на графика с добавена реалност – част от културния календар на галерията в Добрич през 2022 година

Културния календар за 2022 година на Художествената галерия в Добрич ще бъде посветен на графиката, предвиждат се много изложби на графични произведения на изкуството, като най-интересна ще е експозицията с добавена реалност, в която чрез мобилно приложение картините или части от тях ще „оживяват”.

Уникална изложба на графика с добавена реалност – част от културния календар на галерията в Добрич през 2022 година

Това сподели пред Добрич онлайн директорът на културната институция Недко Недков, който ни споделя още каква беше за добричката галерия 2021 година, колко са били посетителите, кои са най-ярките събития и разкрива още подробности от културния календар за 2022 година.  



Каква беше 2021 година за добричката галерия?

Приключвайки годината с изненада открихме, че отчитаме  една успешна година. Предвид реализираните ни проекти, дори и във финансово отношение, като посещаемост и продадени билети,въпреки условията и трудния достъп заради зеления сертификат, отчетохме 2021 година като успешна. 

Колко са били посетителите и предвид ограничителните до някаква степен мерки има ли промяна в броя на посетители?

Като посетители имаме отчетени 6 610 посетители, като предходната година бяха 4 350, което за нас е ръст, въпреки че през 2020 и през 2021 година работихме при почти еднакви условия. Без затварянията в началото. През 2019 година посещенията ни обаче бяха 12 000, така предходната година може да се каже, че пак е била по-слаба от преди пандемията. Въпреки това ръст имаме в посещенията на учениците в сравнение с 2020 година, което е добър показател. Бих казал, че това се дължи на лятната ни работилница, която през изминалата година беше много посещавана от децата и на груповите посещения на ученици и деца от детските градини. Тези цифри, които коментираме, са достатъчно условни, тъй като общински музей имаме по-скоро социална функция, а не комерсиална и всички тези цифри са просто справка за работата ни. Ние имаме и ден със свободен вход, като там имаме около 3500 посетители. Буквално ½ от всичките ни посетители са се възползвали от това предимство и са посетили галерията в свободния ни от такса вход ден. За нас това е минимален ръст в сравнение с 2020 година. 

Споменахте проектите, които сте осъществили през годината. Кажете няколко думи и за тях.

Успехите ни през 2021 година са най-вече в реализираните проекти. Приключи ремонтът на южната фасада на сградата на галерията през лятото, това беше втория ни по ред проект към Министерството на културата. Големият ни успех за годината е и реализирането на Пленера „Хартията”, възстановен след повече от 15 години прекъсване. Той също имаше подкрепата както от Министерството на културата, така и на Общината, която подкрепи този проект и реализацията му и сме много доволно от тази институционална подкрепа. Успяхме с наши средства да си подновим сайта на галерията. В последните дни на декември вече стартира новата версия на сайта. Новото е, че има приложение за бърз достъп до информация, което може да се изтегли. С него почитателите на изкуството в Добрич могат да получават известия за нови изложби. Цялата дейност по сайта е насочена към развитието на галерията и въпреки условията гражданите да имат достъп до изложбите, които отразяваме и информацията. 

Кои бяха най-значимите събития в галерията през изминалата година?

Най-значим определено беше пленерът „Хартията”. Това беше събитието, което наистина възроди живота на галерията по отношение на работата на участниците в залите, ежедневните срещи с тях и голямата изложба след него. Също така, като изложби могат да се споменат отбелязването на годишнината на Михаил Петков, който не е сред нас, автор от Добри, живял и работил в София, който е едно изключително име в българската графика. Събрахме негови творби от галериите във Варна, Силистра, Балчик и частни колекции и направихме едно мащабно негово представяне. Разбира се една част от гостуващите изложби можем да споменем, представянето на Митко Събев, гостуването на Националната художествена академия, специалностите керамика и стъкло и разбира се всички останали, с които успяхме да зарадваме нашите посетители. 

На какво сте заложили в новия културен календар през тази година?

Тази година сме заложили на доста наситена програма, ориентирана към графиката. Отправили сме покани към няколко известни български графици, като начало ще започнем с интересна за младата ни публика и аудитория изложба на графика с добавена реалност, тя ще може да се разглежда на живо в залите и с мобилно приложение също може да се гледат самите картини, като части и фрагменти от тях „оживяват”. Това е една тенденция за намесата на новите технологии в съвременната графика. След това, през март ще имаме една голяма изложба на Цветан Казанджиев – известен български график. Ще бъде по-цялостно представено творчеството му – с живопис, рисунки и акварел и разбира се голяма част от графичните произведения на автора. През лятото имаме отправена покана към Явора Петрова – автор, работещ в София, изключителен график. Радваме се, че всички те откликнаха на нашата покана. Не случайно споменавам тези графични изложби, тъй като предстоящото издание на пленера „Хартията” ще бъде в тази посока. Ориентирали сме изложбения план да бъде като една форма, съпътстваща пленера, който ще е посветен на използването на хартията в съвременната графика.