През 2022 г. Инспекцията по труда планира кампания за превенция на недекларирания труд

Прилагане на противоепидемични мерки в предприятията ще е акцент
в контролната дейност и през настоящата година

През 2022 г. Инспекцията по труда планира кампания за превенция на недекларирания труд

Инспекцията по труда ще засили през 2022 г. усилията си за борба с недекларирания труд, като е планирана специална кампания за контрол на работодатели, при които през 2021 г. са установени повече от веднъж да полагат труд лица без трудови договори. Ведно с това ще бъде проведена инспекционна кампания в дейности със сезонна заетост, при която рискът от работа на черно е много висок - хотели, ресторанти и питейни заведения, включително в летните курорти в областта.



Запазват се и специалните мерки в плана, гарантиращи масирани проверки целогодишно по отношение на законосъобразното наемане на работна ръка във всички икономически дейности, както и засилен контрол в секторите „Строителство“ и „Селско стопанство“. Данните от инспекционната дейност за двата сектора, както и различни изследвания, показват, че работодателите в тях са по-склонни да използват недеклариран труд. В строителството е висок и рискът по отношение осигуряването на здраве и безопасност при работа и от трудов травматизъм.

През 2022 г. ще продължат засилените проверки за въвеждане от работодателите на противоепидемични мерки. Предвид разширяването в пандемичната обстановка на работата от разстояние, ИА ГИТ планира и инспекционна кампания на работодатели, чиито работници и служители полагат труд от дома.