302 акта за раждане, 220 акта за граждански брак и 154 акта за смърт в Община Тервел за 2021

220 акта за граждански брак, реализиран проект за патронажна грижа и само 270 деца в детските градини

302 акта за раждане, 220 акта за граждански брак и 154 акта за смърт в Община Тервел за 2021

Община Тервел обобщи вида и дейността на социалните услуги,релизирани за 2021. Сред тях са социални услуги, финансирани от държавата: 153-ма души са получили грижа по две програми за социални услуги – механизъм „Лична помощ“ и „Асистентска подкрепа“.111 души са били заети като лични асистенти по двете програми. През 2021 г. бе реализиран и проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ за звена за патронажна грижа в условията на ковид.



Социални услуги , финансирани от общината (домашен социален патронаж): Патронажът в гр.Тервел е реализирал 39 855 хранодни за 2021 г. Броят на ползващите услугата е различен през различните месеци. В патронажа в Тервел е реализиран и проект на Община Тервел „Топъл обяд в условията на ковид“, финансиран по Оперативна програма „Храни“. Подкрепа по проекта са получили 70 души от общината, а хранодните по този проект са 8 680.Патронажът в Тервел се е обслужвал с два автомобила за разнос на храна.

Патронажът в с.Коларци е реализирал 6929 хранодни и е обслужван от един автомобил за разнос на храна. Патронажът в с.Нова Камена е реализирал 12 259 хранодни и е обслужван също от един автомобил.Патронажът в с.Зърнево е реализирал 4659 хранодни.Обслужван е от автомобил, съвместявал работата си с патронажа в Тервел. Трите патронажа в селата са приготвяли храна и за детските градини и училищата в своите райони.Четирите патронажа са работили 11 месеца и са почивали през м.август.

Заетост по програми и мерки: Общината е била работодател за 110 души, заети по програми , проекти и мерки за заетост през изминалата година. 17 души са получили заетост по мерки за заетост, 14 души по НП“Заетост и обучение на хора с увреждания“, 10 души по НП „Помощ за пенсиониране“, 1 младеж по програма „Старт в кариерата“, 10 души по регионална програма за заетост, други 10 души по Програма за обучение и заетост на продължително безработни лица, 3 –ма души по проект „Алтернатива за теб“, 15 души по проект“Обучение и заетост на хора с увреждания“ и 30 души по общинския проект, финансиран по ОПРЧР „Интегрирани мерки за подобряване на достъпа до социално-икономическа интеграция“. Други трима души бяха назначени като строителни работници за ремонта на стадиона по Проект „Красива България“.

Гражданско състояние: През 2021 г. служителите от звено ГРАО в общината са съставили общо 302 акта за раждане, 220 акта за граждански брак и 154 акта за смърт. Издадени са 1863 удостоверения за адресна регистрация, 1037 дубликати на актове, 378 удостоверения за наследници, 77 удостоверения за семейно положение и 54 удостоверения за родствени връзки. През миналата година Община Тервел е комплектовала 71 бр.запитвания за установяване на българско гражданство, като за 32 лица е установено такова, а за 39 лица – не.През миналата година в Община Тервел са обработени 34 писма за постоянно пребиваване, постъпили от звено „Миграция“.

Детски заведения: Средномесечната посещаемост в детските градини е много ниска – 279 деца. Детската ясла се е посещавала средномесечно от 30 деца, а млечната кухня са ползвали 20 деца. Близо 150 души са заети в детските градини и ясли в общината, което прави системата крайно неефективна. Средната възраст на учителките в детските градини през миналата година е била 42 години. Най-младата учителка в системата на детските градини през 2021 г. е на 25 години.

Ритуали: Само 24 от сключващите брак двойки са избрали това да стане с ритуал. Четири от ритуалите са били изнесени.

Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни:През миналата година към тази комисия са постъпили 13 преписки за извършени противообществени прояви от малолетни и непълнолетни.Постановени са решения по 12 дела. Наложени са възпитателни мерки на 15 малолетни и непълнолетни. Консултативният кабинет към комисията е работил с 67 деца, 47 родители и 13 длъжностни лица.