В Дуранкулак пръв до кръста стигна Димитър Георгиев на 12 години

Богоявление или Йордановден е един от най-големите християнски празници, който се чества на 6 януари. На този ден се провежда традиционното ритуално хвърляне на кръста.

В Дуранкулак пръв до кръста стигна Димитър Георгиев на 12 години

В община Шабла то се проведе на три места – в Дуранкулак, Шабла и Крапец.



Денят в Дуранкулак започна с празнична литургия и Богоявленски водосвет, отслужени от отец Атанасий и ритуално хвърляне на кръста в морето.

Гости на празника бяха кмета на община Шабла Мариян Жечев и заместникът му Петър Атанасов.

След празничната черковна служба свещеникът хвърли Светия кръст в морето.

В надпреварата за изваждането му се включиха 10 мъже. Най-младият участник -Димитър Георгиев, а най-възрастният – Иван Пенев.

Пръв до кръста стигна Димитър Георгиев на 12 години. На него зам.- кметът на общината Петър Атанасов връчи парична награда и сувенири.

„Честит празник на всички именници! Здраве и благополучие!“ – пожела Атанасов.

Ритуалите в Шабла и Крапец води отец Павел Максимов от храм „Св.свщмчк Харалампий“ в Шабла.

И в Шабла десет бяха смелчаците, които се хвърлиха в морето. Най-младият участник в ритуала беше Мирослав Емилов на 17 години от Шабла, а най-възрастният – Николай Стоянов на 65 години, също от Шабла. Най-бърз се оказа Станислав Антонов на 20 години от Варна, който скача за втора поредна година. Той пожела здраве на своите приятели.

Десет бяха участниците и в Крапец. От тях – пет момчета от Добрич, един от Българево. Тук кръста извади Дани Йорданов на 21 години от областния град. Той посвети победата си на своя баща, който е именник днес.

Станислав Антонов и Дани Йорданов получиха парична награда и сувенири от кмета на общината Мариян Жечев.

По традиция на този ден се освещават и бойните знамена. След година прекъсване отец Павел освети знамената в поделение 36 780 на зенитен полигон Шабла.