Д-р Йовев: Подкрепям с две ръце ваксинирането на децата

Започна записването за ваксини на децата между 5 и 11-годишна възраст в област Добрич. То ще се извършва в три ваксинационни пункта в Добрич и Балчик.

Д-р Йовев: Подкрепям с две ръце ваксинирането на децата

По този повод потърсихме експертното мнение на  началника на отделението по педиатрия към Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич – д-р Йовчо Йовев. Той ни сподели неговата позиция относно ваксинирането на децата, дали са възможни неблагоприятни последствия за най-малките след поставяне на ваксината и какъв е неговия съвет към родителите. 



„Подкрепям с две ръце ваксинирането на децата, дори трябваше да се случи по-рано, тъй като доколкото имам поглед върху броя на болните и възрастовия интервал в семействата на пациенти, мисля, че последните две вълни тръгнаха от училищата. Първо това са деца и не спазват стриктно мерките срещу разпространението на вируса, второ – децата го карат леко, не всички са регистрирани, при тях протича като обикновена вирусна инфекция. Техните контакти с по-възрастните, майки, бащи, дядовци, баби и като цяло обществото, доведоха до последната вълна на Ковид -19 у нас. От тази гледна точка подкрепям ваксинирането” – сподели пред Добрич онлайн д-р Йовев. 

По думите му, макар че от ваксините винаги е възможно да има вреди, честотата на страничните действия на препаратите е по-малка, отколкото на други лекарствени средства. 

„И за ваксината срещу Ковид-19 можем да кажем вече, че клиничните изпитания са на много по-голям брой хора, отколкото на доста други лекарства. Тук не говорим  за хранителните добавки, доста народ ги пие и не си задава въпроса дали са полезни наистина. Сред хранителните добавки има единични, които са равностойни на лекарства, но пък те нямат клинични изпитания и нямат право да твърдят, че имат някакви лечебни свойства. Повечето от хората са се вторачили във ваксините, а не си дават сметка какво има в кренвиршите, например” – каза още д-р Йовев. 

Според него нагласите на родителите, са като тези на обществото. Повечето хора се страхуват от ваксината срещу Ковид -19, особено щом става въпрос за най-свидното им – децата. 

„Нагласите са, че ваксината е по-опасна от Ковида. За съжаление се очаква да изкараме още една вълна.  Освен ниския процент на ваксиниране има значение и разсрочването във времето на постигането на този процент” – каза още педиатърът и допълни, че колективен имунитет се постига само при висок процент на ваксинирани за кратко време.

Съветът на д-р Йовев към родителите е да ваксинират децата си, особено тези в училищна възраст. 

„За детските градини призовавам първо да се ваксинират учителките. Там заразата тръгва от преподавателите, а не от децата” – категоричен беше той. 

Припомняме, че в област Добрич са разкрити три пункта, в които ще прилага педиатрична ваксина срещу COVID-19 при деца на възраст 5-11 г. 

Ето къде се намират пунктовете:

-МБАЛ-Добрич АД , ул. П. Хитов № 24, гр. Добрич, телефон за записване 0888476957;

-ДКЦ I - Добрич ЕООД, ул. Д. Петков № 3, гр. Добрич, телефон за записване: 058 601474;

-МЦ- I - Балчик ЕООД , ул. Зл. Петков № 1, гр. Балчик, област Добрич, телефон за записване 0579 72866.

С цел планиране на дозите и оползотворяване на многодозовите флакони и за недопускане на предотвратим брак на ваксина е желателно родителите първо да се консултират с дадения пункт за ден и час, преди да го посетят.