ОИЦ – Добрич с финална конференция по проект RoBulUs

Представи приоритетите на политиката на сближаване на България за следващите години

ОИЦ – Добрич с финална  конференция по проект RoBulUs

Над 50 участници от България и Румъния се включиха в провелата се във вторник финална конференция „Визия за сближаване“ на проект RoBulUs: „Инструменти за насърчаване на младежката ангажираност в трансграничното сътрудничество Румъния – България“, който се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз. Събитието се проведе в хибридна форма, с възможност за онлайн и присъствено участие, като по този начин предостави възможност за включване на всички заинтересовани страни на територията на българо-румънската трансгранична зона.


Водещата цел на събитието бе да овласти младите хора в създаването на икономическа и социална промяна за местната общност и региона, като ги информира относно възможността за включването им в стратегическото планиране и вземането на решения, а така също – да мотивира инициативността и участието в планирането и изпълнението на програмите, финансирани от Политиката на сближаване на ЕС за периода 2021 – 2027.

Инж. Геновева Друмева, управител на Областен информационен център - Добрич представи проекта на Споразумението за партньорство на България с Европейската комисия за програмен период 2021-2027 г. Като важен и основополагащ национален

стратегически документ, в него са очертани основните приоритети за изпълнение на Кохезионната политика на Европейския съюз и Общата политика в областта на рибарството през новия програмен период 2021–2027 г. Инвестициите с европейско финансиране ще се осъществяват в рамките на всичките пет политически цели на Съюза,

както и по Фонда за справедлив преход, а именно по-интелигентна, по-екологична, посвързана, по-социална и по-близо до гражданите Европа.

Накратко бяха представени целите и приоритетите на 10-те програми, вкл. и новата„Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“.

Дванадесет програми на Европейското териториално сътрудничество също ще са достъпни за потенциалните бенефициенти, желаещи да надхвърлят националните граници за намирането на общи решения и да развиването на потенциала на различните територии с общи усилия.

Управляващият орган на програма INTERREG VI-A пък презентира визията си за подкрепа развитието на трансграничната зона между Румъния и България за периода 2021-2027 г.

В следващия панел бе дефинирана възможността за включване на гражданите в процесите на стратегическо планиране на местно и регионално ниво, като бяха разяснени пътеките за това по примера на създаване на плановете за интегрирано развитие на община (ПИРО). Накрая, представители на едно от активните за регион Добрич сдружение на граждани сподели мотивацията си в инициирането и реализирането на поредица от инициативи в принос на местното развитие.