На днешния ден преди 86 години за първи път е прожектиран филмът „Снежанка и седемте джуджета"

На 21 декември през 1935 г. за първи път е прожектиран филмът „Снежанка и седемте джуджета".

На днешния ден преди 86 години за първи път е прожектиран филмът „Снежанка и седемте джуджета"

Това е първият пълнометражен анимационен филм, създаден от Уолт Дисни, и разпространяван в САЩ. В основата на филмовата лента е едноименната приказка на Братя Грим.



Прологът на филма започва с думите, емблематични за всяка приказка, „Имало едно време", които въвеждат към представянето на главната героиня Снежанка - очарователна принцеса, чиято мащеха Злата кралица, завижда на красотата й. Затова всеки ден я кара да носи дрипи и да й слугува, докато тя тайно пита своето Вълшебно огледало: „Огледало на стената, коя е най-красива на земята", а то всеки път и отговаря: „Като твойта красота няма никде по света".

Филмът е приет с овации. Още през февруари 1938 г. той се превръща в успех за боксофис класацията, като печели повече, от който и да е филм през същата година. За кратък период „Снежанка и седемте джуджета" дори е най-печелившият филм в историята на американското кино. По-късно (1940 г.) този рекорд е подобрен от „Отнесени от вихъра".

За филмовата адаптация на известната приказка Уолт Дисни получава почетен „Оскар". Освен статуетката в естествени размери той получава и седем по-малки, симовлизиращи джуджетата. Наградата му е връчена от Шърли Темпъл.Любопитен факт е, че „Снежанка и седемте джуджета" е първият преиздаден филм. Това става през 1944 г. Целта на студиото е да си добави приходи по време на Втората световна война. След това филмът е преиздаван и през 1952, 1958, 1967, 1975, 1983, 1987 и 1993 г.