Община Добрич подписва меморандум за разбирателство с Фондация Лумос

На 07.12.2011 год. в 11.00 часа в малката заседателна зала на общината ще бъде подписан Меморандум за разбирателство между Община Добрич и Фондация Лумос. На събитието ще присъстват кметът на град Добрич Детелина Николова, националният представител на Лумос за България Росица Петрова, както и националният консултант Харалан Александров.

Община Добрич подписва меморандум за разбирателство с Фондация Лумос

Меморандумът цели да постави началото на партньорски взаимоотношения, чиято цел е подкрепа на процеса на деинституционализация на домовете за деца на територията на общината и осигуряването на адекватните социални, здравни и образователни услуги в общността, които да могат да посрещнат нуждите на децата и техните семейства.


Фондация Лумос е международна благотворителна организация, създадена от Джоан Катлин Роулинг, чиято мисия е да се сложи край на системното институционализиране на  деца в неравностойно положение. В момента  един милион деца в Източна Европа живеят в големи резидентни институции.

 

„Научните данни недвусмислено показват, че въпреки добрите намерения, институциите вредят на здравето и развитието на децата. Правителствата, гражданските организации и обществото трябва да работят заедно, за да осигурят на всяко дете възможността да расте в грижовно семейство или близка до семейната среда” споделя Джорджет Мълхеър, изпълнителен директор на Лумос.