ОИЦ-Добрич на работна среща с Областния управител на област Добрич

Днес, Васил Карапанчев, областен управител на област Добрич и инж. Геновева Друмева, управител на Областен информационен център – Добрич проведоха работна среща, на която беше обсъден предстоящия програмен период 2021- 2027 г.

ОИЦ-Добрич на работна среща с Областния управител на област Добрич

В рамките на срещата, управителят на центъра представи възможностите за финансиране на проектни идеи и създаването на партньорства по предстоящите национални, трансгранични, транснационални и междурегионални програми. Разисквана бе и възможността Областна администрация Добрич да участва и партнира в проекти на национална и транснационално ниво. Тя даде насоки по кои програми би могла да кандидатства областна администрация и как би могла да се възползва от различни възможности за финансиране.



Разяснено бе прилагането на новия интегриран териториален подход за развитие на регионите за планиране от ниво NUTS 2, чрез инструмента Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ). Новият подход насърчава партньорството и сътрудничеството между местните власти (общини и областни администрации), представители на бизнеса, на гражданското общество, на научната общност и др. за разрешаването на общи проблеми или оползотворяване на потенциалите за развитие на конкретна територия. Кандидатстването ще се осъществява чрез разработването на концепции за ИТИ, в сътрудничество с поне трима партньори, съдържаща поне два взаимосвързани и допълващи (интегрирани) проекти/проектни идеи. Концепциите трябва да са насочени към изпълнението на конкретна цел или приоритет от Интегрираната териториална стратегия за развитие на Североизточен регион за планиране от ниво 2 за периода 2021-2027 г. Водещ принцип при изпълнението на ИТИ е на първо място сътрудничеството за решаване на общи проблеми, а не административно-териториалните граници.

Обсъдена бе и ролята, която ще имат експертите от ОИЦ при прилагането на новия регионален подход. Те ще бъдат част от състава на звената по медиация и публични консултации към Регионалния за съвет за развитие на Североизточния район. Тези звена ще имат активно участие в процеса за създаване на партньорства, информиране на обществеността за разработените концепции за ИТИ и очакваните резултати, както и получаване на обратна връзка. Наличието на обществена подкрепа за концепциите е задължително изискване за по нататъшното разглеждане и одобрение.

През 2022 г. предстои центъра да представи всички програми за новия програмен период 2021-2027 г., след тяхното одобрение от Европейската комисия, пред широката общественост и потенциални бенефициенти в област Добрич.

От своя страна, Областният управител отбеляза необходимостта от по-широко популяризиране на европейските програми сред бенефициентите от област Добрич и декларира готовността си за съвместна работа, бъдещи съвместни инициативи и продължаване на доброто партньорство с Областен информационен център – Добрич.