Фокус на първото заседание на кабинета "Петков": зелен сертификат и скъп ток

До утре правителството ще анализира предложенията на Комисията за енергийно и водно регулиране за повишаване на цените на тока, водата и природния газ.

Фокус на първото заседание на кабинета "Петков": зелен сертификат и скъп ток

Това съобщи след края на днешното първо заседание на новия кабинет премиерът Кирил Петков:



„Какво точно е тяхното предложение, защо точно сега се случи - точно на първия ден на правителството, и да вземем ясни конкретни мерки и да избегнем това, което за нас да изглежда като сравнително голямо увеличение на цената, след като ние самите заявихме, че това ни е пръв приоритет да не се случва. Така че, този анализ ще бъде направен за 24 часа“.

Кирил Петков отново заяви, че ще издаде заповед за въвеждане на „зелен сертификат“ за сградата на Министерския съвет и след това ще търси начин да бъде въведена и за други администрации:

„Отделно е фокусът върху „зеления сертификат“, администрацията и ваксинациите - ще направим до четвъртък правен анализ точно как да въведем подобна мярка, а както аз обещах, първата стъпка ще бъде на ниво Министерски съвет, след това ще погледнем и как този пример може да бъде разпространен из цялата държавна администрация".

„Ще направя заповед за тази сграда (МС) и ще дискутираме заедно и за вашите министерства как можем да го направим заедно с министъра на здравеопазването. И едновременно с това всеки от вас да сподели първите си информации и проблеми, които виждате във вашите министерства и да започнем заедно работа", каза Петков пред министрите на първото им заседание. 

Друга тема, която обсъжда на извънредното си заседание днес служебният кабинет, беше преодоляването на последиците от наводненията в страната. Утре предстои среща с областните управители на Смолян, Благоевград и Кърджали. На нея ще бъде набелязан план как да се подпомогнат пострадалите от наводненията.

Пред министрите премиерът Кирил Петков посочи: 

"Имаме две общини, даже три, но две са най-вече пострадали - това са област Благоевград и област Смолян, където имаме няколко застрашени моста. Даже в Благоевград един от големите мостове в момента има риск, който трябва внимателно да разгледаме.

Още утре ще свикаме областнитеуправители на тези две области, даже и област Кърджали ще поканим, и заедно с министъра на регионалното развитие и с г-н Рашков с бедствия и аварии да обсъдим този казус".

Днес кабинетът прие структурните промени в състава на Министерския съвет и създаването на нови министерства. В новото правителство има петима вицепремиери. Създават се и нови министерства, а редица агенции се прехвърлят между ведомствата.

Едно от ключовите министерства се разделя на две - Министерство на икономиката и индустрията и Министерство на иновациите и растежа. Създава се и Министерство на електронното управление.