На класически Коледен концерт ни канят Български камерен оркестър-Добрич и солистите Галина Великова и Силвия Ангелова

Диригентът Иван Янакиев е подбрал специална програма с произведения на Хендел, Бах, Шуберт, Чайковски и др.

На класически Коледен концерт ни канят Български камерен оркестър-Добрич и солистите Галина Великова и Силвия Ангелова

При вход свободен и според изискванията на здравното министерство, на 15 декември от 18,30 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“ ще се състои тържествен Коледен концерт – още едно от празничните събития на Община Добрич в навечерието на Коледно-новогодишните празници.


В класическия Коледен концерт са поканени да участват като солисти звездите на Държавна опера - Варна  Галина Великова - сопран и Силвия Ангелова - мецосопран. И двете са родени в град Добрич и от тук започва творческият им път. Към днешна дата и двете често участват в концерти с Български камерен оркестър, както и Смесен хор „Добруджански звуци“.

Връщайки лентата на творческата си биография назад, Галина Великова отчита хронологията на избора да следва пътя на музикалната си мечта и съдба: „ Започнах първо в Детски хор „Маестро Захари Медникаров“  с много голямо желание и може би цял живот съм мечтала точно това да правя и се е сбъднало. И съм щастлива от факта, че освен като професия, ми е и като хоби. Да пея ми доставя удоволствие и е щастие да работиш точно това, което най-много обичаш да правиш!“

За настощия концерт споделя, че е по-отговорно да пееш пред родна публика, защото много хора я познават и притеснението е по-голямо. Разликата е огромна да пееш в концертно изпълнение и като солист в спектакъла. На други неща още обръщаш внимание. Отговорността е по-голяма, когато пея в родния си град, споделя оперната прима.

За празниците г-жа Великова пожелава на всички да са много здрави и оттук нататък да следват само хубави емоции в живота на всички ни! 

Колегата й Силвия Ангелова се включва към празничните пожелания с покана за концерта утре вечер и с наричането колендите празници и дух да донесат на всички добруджанци ново начало, здраве, уют, щастие и късмет.

Интервюто ни започва с благодарности към управата на Община град Добрич и към маестро Янакиев за поканата към нея да пее с Български камерен оркестър в Коледния концерт. „С удоволствие се завръщам тук на добруджанска сцена и за мен е радост да участвам в Коледния концерт! Публиката е различна навсякъде, но ние си имаме традициите в Добрич и интелигентната ни публика оценява, познава и обича музикалното изкуство“. За силата на магията, която създава вълшебството по време на изпълненията чрез гласа и мелодията, Силвия Ангелова се усмихва – „музикалното изкуство е може би най-великото от всички видове изкуства и особено ние певците сме целунати от Господа, че той ни е дал този глас, чрез който ние да творим и да радваме публиката. Голяма е магията и в коледния дух предполагам, че ще донесем на публиката топлина, мир и уют и тя ще остане удовлетворена от програмата, която сме подготвили.“

Запитах я дали има мелодия, която като чуе или запее, веднага да я пренася в коледното настроение. Тя отговори, че може би това е известната по цял свят „Тиха нощ, свята нощ“. Повдигайки завесата на предстоящия концерт, научаваме, че Силвия Ангелова ще изпълни една ария от кантата на Бах номер 30, а с Галина Великова ще изпълнят два дуета- единият е  „Дует на цветята“ от операта „Лакме“ на Лео Делиб, а вторият е най-популярният от операта „Хофманови разкази“ на Жак Офенбах - любовният дует.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Автобиографични данни за солистите в концерта:

Галина Великова е възпитаник е на Детски хор „Маестро Захари Медникаров“. Завършила е НМА „Проф. Панчо Владигеров“, София в класа на проф. Илка Попова. От 2004 г. е артист-хорист в Държавна опера Варна, а от 2017 г. се изявява и като солист. Притежава богат и разнообразен репертоар - Розина от „Севилският бръснар“, Сузана от „Сватбата на Фигаро“, Анина от „Травиата“, Инес от „Трубадур“ и мн. други. Участва в големи оперни спектакли и завладява публиката с артистичността и таланта си. В почти всички концерти на Смесен хор „Добруджански звуци“ е солист и участва в различни културни програми на Община град Добрич.

Силвия Ангелова се дипломира в НМА „Проф. Панчо Владигеров, София. Развива вокалната си техника при Михаил Ангелов. Специализирала е в майсторските класове на Дарина Такова и на Райна Кабаиванска и е стипендиант на нейната фондация. Няколко са специализациите й в Италия - в академия „Санта Чечилия“, в Културния институт „Борис  Христов“ в Рим, пак като стипендиант. В „Опера Студио“ се подготвя при Рената Скотто, Анна Ванди и проф. Чезаре Скартон, Мирела Паруто и Антонио Боае. През 2012 г.  е избрана сред 450 кандидата от Маестро Алберто Дзеда да участва в „Академия Росиниана“ в Росини Опера Фестивал. С богат репертоар Силвия Ангелова е често канена в родината на операта - Италия да участва в големи оперни спектакли, като напр. в ролята на Розина от „Севилският бръснар“ в гр. Озимо, в „Пътуване до Реймс“ на театър „Росини“, в зала „Пантеон“ в Рим и др. От дълги години е в състава на Държавна опера - Варна като артист-солист, където успешно реализира редица роли.