10 години зумба в Добрич отбеляза клуб „Алегрия“, подготвят юбилеен фестивал за 2022 в Балчик

В началото на месец декември добричкият клуб „Алегрия“ посрещна празнично началото на десетата година, в която се практикува зумба.

10 години зумба в Добрич отбеляза клуб „Алегрия“, подготвят юбилеен фестивал за 2022 в Балчик

Стоян Стоянов е един от първите лицензирани инструктори по зумба в страната и ръководител на клуб "Алегрия" в Добрич. Организатор е на едноименния зумба фестивал и първия зумба маратон в страната. В интервю за Добрич онлайн, той напомни, че клубът е с още по-богата история - създаден е през 2004г., когато стартира като клуб за латино танци за малки и големи. Зумба уроците влизат в програмата му през 2011г., когато инструкторът изкарва лиценза си в София.


Това, което запознатите знаят за този вид занимание е, че зумба фитнес е специализирана танцувална фитнес програма, в която се съчетават стъпки от различни видове танци, фитнес упражнения, степ, аеробика, тае бо  и всичко е направено така, че да може да се следва лесно от хората. Докато се забавляват под звуците на латино ритмите, трениращите се грижат за духа и тялото си. 

Тренировките по зумба, които г-н Стоянов провежда, са с хора на различна възраст и в различни групи. В момента води зумба за деца в детските градини в гр. Генерал Тошево към ЦПЛР Център за работа с деца, където най-малките са на 6 годинки. Часовете в Младежкия център с деца засега са на пауза, заради ситуацията с пандемията.

Най-възрастният му ученик по зумба е мъж на 75 години. Той идва  да се забавлява- за него движението е здраве, казва инстукторът и допълва, че възрастта е само цифра и не е показател колко е жизнен или дееспособен един човек. 

Истината е, че това си е „фитнес под прикритие“, ако мога така да се изразя, казва Стоян Стоянов. Стъпките са комбинирани така, че да не затрудняват трениращите.

Интересно е, че съществуват различни видове зумба, които се разделят според вида на натоварването. Събеседникът ми е един от малкото инструктори в страната, който има почти всички видове лицензи за зумба разновидностите. Липсва му лиценз само за стронг бай зумба. Това е интервална силова тренировка, без никакви танцови движения. Всеки вид зумба си има своя чар, но и специфика: зумба фитнес е класическата, зумба за деца е строго специализирана, съобразена с възрастта на участниците, музиката е специално подбрана, играят се различни игри в часовете. Има и зумба тонинг – това е специална програма с тонинг стикове, тоест леки тежести. Води и такава група в Добрич. Друг вид зумба е зумба сентао – тук наш партньор е столът, който ни е като опора. Това също е силова тренировка, натоварването е различно. От време на време показвам и този вид тренировка в часовете си (води и този вид зумба като отделен час ).  Има и зумба голд – тя е за хора с проблеми в ставите, с различни заболявания или в по-напреднала възраст. По-ниско натоварваща е, по-щадяща. Има и аква зумба – движенията се извършват в басейн, но има различна концепция и построяване на часа от  водната аеробика.  Там също така са подбрани специално движенията, за да се използва максимално съпротивлението на водата. 

Миналата година, заради предизвикателствата на пандемията, е водил занимания и в онлайн среда. Продължава и до днес да се обучава и да надгражда уменията си и приема работата си като удоволствие. Радва се на все повече участници в заниманията по зумба и все повече приятели в клуба.


Добричлии, а и всички зумба фенове в България, знаят и се гордеят с традиционния фестивал „Алегрия“ - единствено по рода си в страната събитие. То е най-голямото от този вид, разказва ни Стоян Стоянов. Организира се началото на месец септември в Балчик със съдействето на Общината. Следващата година ще бъде неговото десето юбилейно издание и като гвоздей на програмата ще дойдат (потвърдили са вече своето участие) 10 зумба обучаващи специалисти, които са едни от най-добрите в света и са идвали през годините на фестивал „Алегрия“. 

За мен е голяма чест, че можем да доведем в България такива големи имена, които съответно говорят за нашата страна и за нашето събитие не само в централата на зумба в Щатите, а  навсякъде по света, казва г-н Стоянов. Значимо е, защото тези обучители имат последователи, където пътуват, а те са канени навред, допълва той. 

Събитията, свързани с историята на клуба и фестивала „Алегрия“ , са също така паметни и основополагащи за зумба в България. Пример за това е проведеният през 2018 г. Home office connection – това е специална връзка на главния зумба офис със зумба инструкторите в страната и региона. „Ние бяхме първите, които организирахме този тип събитие на Балканите дори преди къде по-големи съседни страни като Гърция и Румъния“,разказва той.

В Добрич се проведе тогава събитието, в зала „Добротица“ със съдействието на Община Добрич , пристигнаха едни от най-големите шефове на централата и имаше зумба обучаващи специалисти, които представяха различни класове. Това бе един вид обучение за инструктори- да надградят своите знания и умения. 

Към днешна дата добричкият клуб „Алегрия“ продължава подготовката за юбилейния фестивал в Балчик за 2022г. Продължават да се провеждат и тренировките по зумба в Арт център „Палитра“ - в понеделник от 18,30 и в сряда от 18,00ч. 

Важно изискване към всеки, който желае да тренира, е да притежава зелен сертификат, според изискванията на Здравното министерство, напомня инструкторът по зумба Стоян Стоянов.