1/3 от фирмите у нас се ръководят от жени

Около една трета от фирмите в България са собственост или се ръководят от жени, а във възрастовата група до 30 години съотношението е едно към едно.

1/3 от фирмите у нас се ръководят от жени

Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при откриването на втория Международен форум на женското предприемачество, цитиран от БНР.


 

Според Трайков тези данни биха могли да говорят за това, че се задава структура, която увеличава още повече ролята на дамите в ръководството на компаниите.

 

Председателят на Българската асоциация на жените-предприемачи Радка Стаменова смята, че основните трудности пред деловите дами от Европа и Балканите са свързани с достъпа до финансиране, качеството на работната ръка, която не отговаря на нуждите на бизнеса, дефицита на мениджърски знания и умение.

 

Други проблеми са ниската степен на информираност за промените в икономическата конюнктура и пазари, както и за европейските програми. По думите на Стаменова жените-предприемачи имат трудности в участието по програми, финансирани по еврофондовете.