До 31 декември можете да смените личния си лекар

3 346 здравноосигурени лица в областта са направили нов избор през юни.

До 31 декември можете да смените личния си лекар

РЗОК Добрич напомня, че до 31 декември здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар, като се регистрират при нов общопрактикуващ медик. За смяната не се изисква отписване от листата на досегашния. Това, както и включването на новоизбраните в листата на общопрактикуващия лекар, се извършва по служебен път в РЗОК.  


 

Хората, които искат да направят такава смяна трябва да закупят регистрационна форма за постоянен избор и да я попълнят при предпочитания от тях общопрактикуващ лекар.

Информация за лекарите със сключен договор с РЗОК – Добрич има на електронната страница на НЗОК. 

 

Здравноосигурените, които пребивават в друго населено място за период от един до пет месеца, трябва да направят временен избор на общопрактикуващ лекар. Лекарствените средства, които хроничноболните ползват за домашно лечение, ежемесечно се предписват от временния лекар, а рецептите се изпълняват в местните аптеки, сключили договор с РЗОК.  

 

Когато пациентът пребивава в друго населено място за срок до 1 месец и се налага да получи медицинска помощ, може да се обърне към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие.

За да не заплащат гражданите друго, освен потребителска такса, е необходимо да представят здравноосигурителната си книжка. 

 

Пациентите, на които е поискано да заплатят оказаната медицинска помощ при инцидентно посещение задължително трябва да изискат от лекаря финансов. При нарушаване на правата им, те могат да подават жалби до РЗОК, като в случаите на неправомерно взети суми прилагат копие от финансовия документ, издаден от лечебното заведение.