МЗГХ обяви конкурс за лого и мото на програма за предотвратяване на загубата на храни

Министерството на земеделието обявява конкурс за избор на лого и мото на Националната програма за предотвратяване на загубата на храни.

МЗГХ обяви конкурс за лого и мото на програма за предотвратяване на загубата на храни

С тази програма България става част от усилията на Организацията на ООН за прехрана и земеделие за ограничаване разхищението на храни.


По данни на Европейската комисия, в страните-членки всяка година се изхвърлят близо 88 милиона тона храни.

Всяка година в света се изхвърлят повече от 920 милиона тона храна, като според ООН, цели 17% от храната в магазините, домакинствата и ресторантите отива директно в кофата за боклук. Образното сравнение, което експертите правят е, че ако изхвърлената храна се натовари на 40-тонни камиони и те се паркират един зад друг, опашката ще обиколи 7 пъти земното кълбо.

В България няма достоверна статистика, но според различните неправителствени и бизнес-организации годишно успяваме да изхвърлим 670 тона храна на боклука, като в същото време над милион и половина българи живеят под прага на бедност.

Затова и агроведомството работи по програмата, чиято цел е да ограничи разхищението на храна. В конкурсът за лого и слоган, чрез които програмата ще се популяризира могат да участват всички български граждани, а срокът за изпращане на предложения е 20 декември.