Нелко Йорданов: Морето тази година беше благосклонно към рибарите

В навечерието на Никулден разговаряме с изпълнителния директор на Местната инициативна рибарска група „Шабла – Каварна – Балчик” – Нелко Йорданов. Той ни споделя каква е била 2021 година за сектор рибарство, каква риба ще се предлага на пазара за празника и как вървят цените.

Нелко Йорданов: Морето тази година беше благосклонно към рибарите

Нелко Йорданов определя 2021-а като една добра и благодатна година за рибарите. 


„Няма рибар, който да е доволен от уловите, винаги се иска повече и повече, но да кажем, че годината беше добра. Най-вече от гледна точка на това, че когато всички са живи и здрави и продължават да упражняват тази професия, е показателно, че това е полезно и доходно. Уловите като количество бяха добре, морето беше благосклонно” – сподели той. 

Най-често в мрежите на рибарите тази година са се улавяли сафрид, чернокоп, попче, кефал и  зарган. По думите на Нелко Йорданов присъствието им в търговската мрежа е показателно, че се извършват улови на такива риби.

Наблюдава се е известен спад при уловът на рапани. „Популацията им се измести на по-големи дълбочини, което затруднява уловите. Там имахме малко спад в количествата, но това е вид, който е доста стратегически за региона като възможност за препитание” – сподели той. 

Въпреки благоприятната година, в сектора не липсват проблеми. Основният сред тях е материално-техническата база. „Това, което успяхме да направим е, че има промяна в Закона за морските пространства и временните водни пътища, където лодкостоянка съществува в правния мир като статут на съоръжение. Пристанището, което е стратегическо за нас, е това в Балчик. То е регистрирано като такова, но все още не са извършени никакви инвестиции за подобряване, разширяване и облагородяване, изграждане на допълнителни съоръжения, чисто логистични и цел първа продажба” – сподели още изпълнителният директор на МИРГ. 

Предвид пандемията и ограничителните мерки за Ковид -19 на плавателните съдове са били изплатени компенсации за пропуснати ползи. „Един прием премина в началото на годината, като там имаше условие плавателните съдове да отговарят на определени критерии, да имат определена активност, изразяваща се в риболовни дни на море. В средата на годината беше отворен нов прием, по който се очаква плащане. Най-вероятно в началото на следващата календарна година ще бъдат извършени тези плащания” – сподели Йорданов и допълни, че тази помощ е изключително полезен инструмент за собствениците на плавателни съдове. 

Каква ще бъде цената на рибата за Никулден?

Според Йорданов се очаква минимално увеличение на цените на рибата, но то не е свързано с предстоящия празник. „Предвид това, че се наблюдава масово увеличаване на цените на всички потребителски стоки, най-вероятно ще има някаква промяна и в цените на рибата, но тя няма да бъде заради предстоящия празник. Цената на рибата тази година се запази доста постоянна, може би ще има леко увеличение, то не е толкова чувствително и не е измеримо в пъти” – коментира рибарят. 

Той сподели и какви са цените на рибата.  „Преди краен потребител сафридът се търгуваше между 4 и 8 лева, съобразно размера, чернокопът беше между 5 и 8 лева, калканът традиционно запазва добра цена от средно 25 лева за килограм, акулата – между 8 и 10 лева, попчето – между 4 и 8 лева, съобразно вида. Шаранът традиционно запазва стандартната си цена от около 4 до 6 лева максимум” – каза още Нелко Йорданов.

Той сподели пред Добрич онлайн и какво за него значи Никулден. 

„Това е ден за почит и уважение към морето и светията, покровител на всички, свързани с този поминък. Уважение към сектора и към рибарите, труда и усилията, които полагат, както и рисковете, на които са изложени всеки ден от годината” – сподели Йорданов. 

В Шабла празникът ще бъде отбелязан с водосвет и курбан за здраве. Това ще бъде съчетано с официалното откриване на морски клуб на фара в Шабла, като финансирането е осигурено от стратегията за ВОМР. Организатор е община Шабла. 

Нелко Йорданов от МИРГ „Шабла – Каварна – Балчик” пожелава на всички заети в сектора и техните семейства крепко здраве, успешна нова година, наслука и да се радват на богати улови.