Първо заседание на 47-ото Народно събрание

Първо заседание на 47-ото Народно събрание
Днес депутатите от 47-ото Народно събрание ще положат клетва.

Първото заседание ще започне в 9.00 часа в старата сградата на парламента. То ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. Този път това е д-р Силви Кирилов от „Има такъв народ”.


По традиция на първото заседание на новоизбрания парламент изявления правят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това ще бъде избран председател на 47-ото Народно събрание. Председателят ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председателите на парламента.


На заседанието ще присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният премиер Стефан Янев и членовете на служебното правителство. Поканени са представители на Конституционния съд, на съдебната власт, на различни държавни институции, на дипломатическия корпус и на регистрираните в страната вероизповедания. Към предишните президенти и председатели на Народното събрание също са отправени покани да бъдат гости на първото заседание.


Вече е ясно кой колко народни представители има и къде ще седят депутатите в пленарната зала. В средата застават „Продължаваме промяната”, които имат 67 народни представители и „Има такъв народ” с 25 места.


Зад тях е разположена най-малката партия „Възраждане”. Тя има 13 мандата.


Левият сектор по традиция остава за  БСП, които имат 26 народни представители. До тях сядат ДПС със своите 34-ма избранници.


Дясната част на залата остава за ГЕРБ с 59 депутати и „Демократична България”, които имат 16 представители.


Пред сградата на Народното събрание от рано се събират и протестиращи.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+