Добричкият окръжен съд разглежда дело за убийство по непредпазливост

Добричкият окръжен съд прие днес три съдебно-медицински експертизи и изслуша двама свидетели по наказателното дело срещу 42-годишния Веселин А. Стефанов от с. Дъбовик, област Добрич.

Добричкият окръжен съд разглежда дело за убийство по непредпазливост

Пресцентърът уточнява, че на 21.04.2009 г. той бе признат за виновен, че по непредпазливост на 2 срещу 3 юни 1999 г. е причинил смъртта на 53-годишен добричлия, като умишлено му е нанесъл средна телесна повреда – счупване на долната челюст, което е предизвикало запушване на дихателните пътища и остро възпрепятстване на дишането, довела до разстройство на здравето, временно опасно за живота. Съдебният състав тогава го осъди на 2 години лишаване от свобода при първоначален общ затворнически режим. Въззивният и касационният съд отмениха акта на Добричкия окръжен съд и постановиха делото да бъде разгледано от друг състав.

На трето заседание днес подсъдимият не се яви днес в съдебната зала. Веселин Стефанов се е отклонил от изпълнение на наложената му до окончателното решаване на делото мярка за неотклонение „подписка”. По данни на МВР той е в чужбина. Съдът даде ход на делото задочно по отношение на подсъдимия и с участието на назначения му служебен защитник.

В обвинителния акт е посочено, че 02.06.1999 г. вечерта, възникнал конфликт между пострадалия и Веселин Ст., който прераснал в бой. Подсъдимият нанесъл няколко удара в дясната част на лицето и тялото на опонента си, а по-късно разпрата продължила на улицата. Пострадалият отишъл в Първо РУ на МВР и бил отведен от дежурния полицай в Центъра за спешна медицинска помощ. Там го прегледали и му изписали рецепта. По-късно била повикана „Бърза помощ” в дома на потърпевшия и той бил приет в хирургично отделение, но на 03.06.1999 г. починал.

Според приетата от съда днес петорна съдебно-медицинска експертиза причина за смъртта на 53-годишния добричлия е асфикция в следствие на препястване на дишането. До нея са довели болестен процес у пострадалия, който от години имал доброкачествен тумор на челюстта, и травматичният оток, получен при сбиването.

Делото бе отложено за разпит на неявилите се днес свидетели и вещи лица, изготвили съдебно-психиатрична експертиза на подсъдимия.

Процесът ще продължи на 21.12.2010 г.