Добричкият окръжен съд разглежда дело за убийство по непредпазливост

Добричкият окръжен съд разглежда дело за убийство по непредпазливост
Добричкият окръжен съд прие днес три съдебно-медицински експертизи и изслуша двама свидетели по наказателното дело срещу 42-годишния Веселин А. Стефанов от с. Дъбовик, област Добрич.

Пресцентърът уточнява, че на 21.04.2009 г. той бе признат за виновен, че по непредпазливост на 2 срещу 3 юни 1999 г. е причинил смъртта на 53-годишен добричлия, като умишлено му е нанесъл средна телесна повреда – счупване на долната челюст, което е предизвикало запушване на дихателните пътища и остро възпрепятстване на дишането, довела до разстройство на здравето, временно опасно за живота. Съдебният състав тогава го осъди на 2 години лишаване от свобода при първоначален общ затворнически режим. Въззивният и касационният съд отмениха акта на Добричкия окръжен съд и постановиха делото да бъде разгледано от друг състав.

На трето заседание днес подсъдимият не се яви днес в съдебната зала. Веселин Стефанов се е отклонил от изпълнение на наложената му до окончателното решаване на делото мярка за неотклонение „подписка”. По данни на МВР той е в чужбина. Съдът даде ход на делото задочно по отношение на подсъдимия и с участието на назначения му служебен защитник.

В обвинителния акт е посочено, че 02.06.1999 г. вечерта, възникнал конфликт между пострадалия и Веселин Ст., който прераснал в бой. Подсъдимият нанесъл няколко удара в дясната част на лицето и тялото на опонента си, а по-късно разпрата продължила на улицата. Пострадалият отишъл в Първо РУ на МВР и бил отведен от дежурния полицай в Центъра за спешна медицинска помощ. Там го прегледали и му изписали рецепта. По-късно била повикана „Бърза помощ” в дома на потърпевшия и той бил приет в хирургично отделение, но на 03.06.1999 г. починал.

Според приетата от съда днес петорна съдебно-медицинска експертиза причина за смъртта на 53-годишния добричлия е асфикция в следствие на препястване на дишането. До нея са довели болестен процес у пострадалия, който от години имал доброкачествен тумор на челюстта, и травматичният оток, получен при сбиването.

Делото бе отложено за разпит на неявилите се днес свидетели и вещи лица, изготвили съдебно-психиатрична експертиза на подсъдимия.

Процесът ще продължи на 21.12.2010 г.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+