На 1 декември 1891 г. Джеймс Наисмит изобретява играта баскетбол

На 1 декември 1891 г. американецът Джеймс Наисмит представя пред широката публика играта баскетбол.

На 1 декември 1891 г.  Джеймс Наисмит изобретява играта баскетбол

Баскетболът е игра с топка, която се играе от два отбора с по пет играча всеки. Размерът на игралното поле е 28 (странична линия) на 15 метра (линията под коша). Височината на коша е 3.05 метра.



Баскетболната среща е разделена на четири четвъртини, като в американския баскетбол те продължават по 12 минути всяка, а в европейския вариант - по 10.

Откакто е бил измислен през 1891 г. от Джеймс Нейсмит, баскетболът се развива до международен спорт. Първите му дни били в YMCA, а първите състезания - в колежите. Напоследък баскетболът става все по-професионален спорт и се развиват лиги като Националната баскетболна асоциация (НБА). Добива олимпийски статут през 1936-а и, въпреки че е американски спорт, бързо се разпространява и сега има известни играчи и отбори по целия свят.

Стрийтболът е подобен на баскетбола, но правилата са по-свободни и много от тях се договарят от участниците в зависимост от предпочитанията им. Най-често се играе на половин игрище (един кош) и всеки отбелязан кош, независимо от къде е вкаран, се брои за една точка. Ако има маркирана линия за 3 точки, кошът зад нея носи 2 точки. Отборите в състезателния стрийтбол се състоят най-често от по двама или трима състезатели, като се играе или до определен брой точки (най-често 11 или 21), или за определено време (напр. 7 мин), след края на което се определя победител на база на точковата разлика. При равен резултат най-често се играят продължения (до няколко минути или до златен кош). В общия случай, в стрийтбола няма ограничение в персоналните и отборни нарушения, които се изпълняват с изнасяне на топката от крайните линии или единична стрелба от наказателната линия.